Milióny irackých študentov začali pre islamistov s oneskorením školský rok

NETKY.SK • 22 Október 2014, 10:32 • 2 min
Milióny irackých študentov začali pre islamistov s oneskorením školský rok

BAGDAD - Pre milióny irackých študentov sa dnes začal školský rok. Stalo sa tak s vyše mesačným oneskorením, ktoré si vynútila ofenzíva islamistov na severe a západe krajiny, píše agentúra AP s odvolaním sa na iracké úrady.

slovakia

left justify in out

Za odkladom začiatku školského roku stáli bezpečnostné dôvody i nedostatok školských budov: do mnohých z nich sa totiž dočasne uchýlili utečenci vyhnaní z domovov sunnitskými extrémistami z organizácie Islamský štát (IS). 
      

Iracké úrady museli preto v niektorých oblastiach zriadiť provizórne školské učebne v prívesoch. Najhoršia situácia s nedostatkom voľných školských budov je podľa OSN v autonómnom irackom Kurdistane, ktorý od začiatku roka prijal vyše 850.000 utečencov z ostatných častí Iraku.
      

Štandardné vyučovanie koordinované ministerstvom školstva v Bagdade sa dnes začalo len v tých častiach Iraku, ktoré má stále pod kontrolou ústredná vláda. Žiaci nemohli nastúpiť do štátnych škôl v mnohých regiónoch západného a severného Iraku, ktoré majú pod kontrolou militanti z IS. 
      

Vláda preto študentov z týchto oblastí zbavila povinnosti prichádzať na školské vyučovanie. Namiesto neho môžu sledovať prednášky na vzdelávacej televíznej stanici, pričom im bude umožnené pristúpiť aj k štátnym záverečným skúškam. 
      

Aké je situácia na územiach obsadených IS, nie je jasné. V druhom najväčšom meste Mósul islamisti v septembri nariadili učiteľom, aby sa vrátili do škôl a zaviedli nové učebné osnovy vychádzajúce zo striktného sunnitského výkladu práva šaría. Zakázali pritom vyučovanie irackých dejín, ale aj literatúry, umenia, hudby i evolučnej teórie. Vypustili aj zmienky o iných náboženstvách a iných vetvách islamu, uviedli noviny Daily Telegraph. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies