Milióny žiakov simultánne zaspievali Nelsonovi Mandelovi k 93. narodeninám

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 06:57 • 2 min
Milióny žiakov simultánne zaspievali Nelsonovi Mandelovi k 93. narodeninám

Milióny žiakov simultánne zaspievali Nelsonovi Mandelovi k 93. narodeninám

slovakia

left justify in out

img

Milióny školákov v Juhoafrickej republike (JAR) dnes zaspievali pieseň na oslavu 93. narodenín Nelsona Mandelu a blahoželania tomuto legendárnemu bojovníkovi proti apartheidu prúdili z celého sveta.
      Vyše 12 miliónov žiakov a študentov simultánne zaspievalo pred začiatkom vyučovania, presne o 08.05 h SELČ, obmenenú pieseň Happy Birthday Tata Madiba (tata znamená otec, Madiba je Mandelovo klanové meno), zloženú špeciálne k jeho 93. narodeninám.
      Bývalému juhoafrickému prezidentovi zagratulovali všetci lídri krajiny vrátane súčasnej hlavy štátu Jacoba Zumu, ale aj americký prezident Barack Obama. Ten vo vyhlásení zaslanom v nedeľu označil Mandelu za "vzor pre celý svet a pre všetkých, ktorí pracujú pre demokraciu, spravodlivosť a zmierenie".
      Mandela, ktorý sa v roku 2004 stiahol z verejného života, strávil deň s rodinou približne 1000 kilometrov od ruchu hlavného mesta Johannesburg, v dedine Qunu v provincii Východné Kapsko, kde prežil detstvo.
      V roku 2009 boli jeho narodeniny vyhlásené za medzinárodný deň venovaný službe verejnosti.
      Ľudí po celom svete vyzvali, aby si príležitosť pripomenuli tak, že 67 minút strávia dobrovoľníckou prácou pre svoju miestnu komunitu - teda jednu minútu za každý rok, ktorý Mandela venoval službe v prospech verejnosti. Mandela sa stal prvým černošským prezidentom JAR po tom, čo strávil 27 rokov vo väzení za boj proti apartheidu. Za svoje úsilie dostal Nobelovu cenu za mier.
      Mandelove objavovanie sa na verejnosti je čoraz zriedkavejšie, hoci pred rokom prišiel na záverečný ceremoniál Majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konali v JAR.
      Začiatkom tohto roka ho na niekoľko dní hospitalizovali s akútnou infekciou dýchacích ciest. Minulý mesiac sa však v súkromí stretol s prvou dámou USA Michelle Obamovou, keď so svojimi dcérami pricestovala do JAR.
      Jeho nadácia takisto nedávno vydala knihu s názvom "Nelson Mandela By Himself", ktorá obsahuje vyše 2000 Mandelových citátov na rôzne témy od slobody, odpustenia až po HIV/AIDS.
      Mnohí Juhoafričania vnímajú tohto štátnika ako milovaného člena rodiny a volajú ho jeho klanovým menom Madiba.
      Žiaci v škole pre slepcov a čiastočne nevidiacich v Johannesburgu dnes ráno tiež spievali a tancovali na počesť Mandelu.
      Väčšina týchto žiakov je obeťou plameňov v chudobných juhoafrických mestách a pomáha im charitatívna organizácia Children of Fire (Deti ohňa).
      Tento rok zorganizovala charita v škole simulovaný súdny proces, aby ilustrovala, akú dôležitú úlohu zohral Mandela po skončení apartheidu pri podporovaní zmierenia. Na súde bolo sedem detí obvinených z krádeže v kuchyni.
      Zakladateľka charity Bronwen Jonesová uviedla, že ponaučenie z takého súdneho procesu je obzvlášť cenné pre deti, ktoré prešli v živote ťažkosťami. Navyše dodala, že jedno z troch takýchto detí bolo podpálené úmyselne.
      "Neexistuje lepší príklad, ako sa dostať sa zo zlej situácie a odpustiť ľuďom, ktorí človeku ublížili, než je Madiba," uviedla.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies