Miliónový spor Salmanovovcov za čierny alkohol je opäť na začiatku

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 16:01 • 2 min
Miliónový spor Salmanovovcov za čierny alkohol je opäť na začiatku

BRATISLAVA - Spor firmy NASK, patriacej rodine podnikateľov Salmanovovcov o 30 miliónov eur od štátu za čierny alkohol sa vracia na začiatok, píše najnovšie vydanie týždenníka Plus 7 dní.

slovakia

left justify in out

Miliónový spor o odškodnenie za čierny alkohol sa bude opäť riešiť na okresnom súde. Podľa týždenníka tak znovu rozhodol najvyšší súd 23. apríla, keď sa prípadom zaoberal po tom, ako jeho skoršie rozhodnutie zrušil ešte vo februári minulého roka Ústavný súd SR. V spore vystupuje firma NASK, ktorú založili otec a syn Salmanovov. Tá žaluje štát pre zmarený zisk z prekazeného predaja alkoholu, ktorý mal falošné kontrolné pásky. V roku 2007 s touto žalobou už raz na okresnom aj krajskom súde firma uspela a vyplatenie 30-miliónového odškodného zastavil až najvyšší súd v roku 2012. Teraz sa celý spor začína odznova na rovnakom okresnom súde, ale Sergej a jeho syn Alexander Salmanovov sa medzičasom dostali do väzby pre iné kauzy. Týždenník pripomína, že sú obvinení z podplácania daňovej úradníčky, ktorej ponúkali 290-tisíc eur a Sergej čelí aj obvineniu z podvodu vo výške 75-tisíc eur.

 

Vysúdiť odškodné od štátu za to, že podnikateľ nemohol predávať alkohol s falošnými kolkami, znie absurdne - a presne tak ho podľa týždenníka označil aj najvyšší súd vo svojom verdikte z roku 2012, ktorým zrušil predchádzajúce rozhodnutia okresného a krajského súdu v Bratislave. Celá kauza sa začala v máji 2004, keď colníci urobili v skladoch firmy NASK raziu a objavili fľaše alkoholu s falošnými kolkami. Zavolali policajtov, ktorí sklady zapečatili, aby sa s podozrivým tovarom nemohlo nakladať. Lenže colníci postupovali zmätočne, nedodržali presne úradné postupy ani zákonné lehoty a prípad išiel do stratena. Toho sa firma chytila a zažalovala štát, že pre nesprávne úradné postupy nemohla so svojím alkoholom ďalej obchodovať a ušiel jej miliónový zisk. Okresný súd jej dal za pravdu. Odmietol argumenty štátu, že bez ohľadu na úradnícke chyby, s alkoholom nemohol nikto nakladať, pretože sklady zapečatila polícia a predovšetkým na fľašiach boli falošné kolky. Ako ďalej píše Plus 7 dní, okresný súd to odmietol s tým, že policajti nepostupovali podľa správneho paragrafu, pričom falošné kontrolné pásky označil za nepodstatné. NASK je vraj právnická osoba, a tak ich nemohla na fľaše nalepiť ona. Firma rodiny Salmanovovcov vysúdila od štátu odškodné 30 miliónov eur, čo následne potvrdil aj krajský súd. 

 

Špeciálna prokuratúra neskôr prišla s tvrdením, že firma NASK v spore argumentovala falošnými dokumentmi, uvádza týždenník. V roku 2006 podľa polície predložila znalecký posudok vypracovaný na základe antedatovaných dokumentov. Sergeja Salmanovova už obvinili z falšovania aj pri vlastníckych prevodoch kozmetickej firmy AB. V Plus 7 dní sa píše, že bývalý spoločník Sergeja Salmanovova a Ľubomíra Salmanovova ešte vlani v lete na polícii vypovedal, že Salmanovov údajne korumpoval sudcov okresného i krajského súdu, aby jeho firme v spore o odškodnenie za čierny alkohol dali za pravdu. Hoci Ľubomír Salmanovov označil konkrétnych sudcov, podľa informácií Plus 7 dní doposiaľ vypočutí neboli. Hovorkyňa Ústavného súdu Anna Pančurová potvrdila, že žiadnu takú žiadosť zatiaľ nedostali. A bez ich súhlasu žiadneho sudcu vypočuť nemožno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies