Miliónom starých SIM kariet hrozí hacknutie, varuje nemecký expert

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 15:23 • 2 min
Miliónom starých SIM kariet hrozí hacknutie, varuje nemecký expert

BERLÍN - Majiteľ mobilného telefónu si vôbec nevšimne, že útočník získal kontrolu nad jeho telefónom.

slovakia

left justify in out

Milióny SIM kariet mobilných telefónov po celom svete môžu byť z dôvodu zastaraného šifrovania hacknuté, varuje nemecký IT expert Karsten Nohl. Útočník by potom mohol z cudzej karty telefonovať, presmerovať telefonáty alebo odpočúvať hovory, informovala agentúra DPA.

Medzinárodná asociácia mobilných operátorov GSMA, v ktorá združuje viac než 800 operátorov z celého sveta, potvrdila Nohlove slová, že staršie SIM karty môžu byť ohrozené. Nohl už o problémoch informoval GSMA. Konkrétne ide o šifrovací štandard s názvom DES zo 70. rokov 20. storočia.

Spôsob získania kontroly nad staršími SIM kartami chce Nohl predviesť na hackerskej konferencii Black Hat v Las Vegas 1. augusta. K tomu je potrebná len SMS-ka so škodlivým kódom. Majiteľ mobilného telefónu si vôbec nevšimne, že útočník získal kontrolu nad jeho telefónom.

Nohl odhaduje, že týmto spôsobom sa dá zaútočiť na približne osminu SIM kariet, čo podľa údajov z odvetvia zodpovedá 900 miliónom mobilných telefónov. Podľa hovorcu Deutsche Telekomu sa to netýka zákazníkov nemeckého koncernu, pretože spoločnosť aj v starších SIM kartách používa lepšie šifrovanie s názvom 3DES.

Nohl je šéfom berlínskej firmy Security Research Labs, ktorej zákazníkmi sú aj veľké spoločnosti. V minulosti už objavili niekoľko slabých miest mobilných sietí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies