Miliardy po Ferdinandovi Piëchovi získajú dve rakúske nadácie

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:14 • 2 min
Miliardy po Ferdinandovi Piëchovi získajú dve rakúske nadácie

Miliardy po Ferdinandovi Piëchovi získajú dve rakúske nadácie

slovakia

left justify in out

img

Ferdinand Piëch, s ktorým sa spája dlhodobý rozvoj nemeckého automobilového priemyslu, chce zachovať svoje impérium, miliardový podiel na koncerne Porsche, a tým nepriamo aj na Volkswagene (VW), celistvé aj po svojej smrti. Podľa informácií mníchovského týždenníka Focus svoj majetok predisponoval na dve rakúske nadácie, Ferdinand Karl Alpha a Ferdinand Karl Beta. Tým chce zamedziť, aby dediči jeho podiely neskôr popredali, čím by sa koncern mohol dostať do veľkých problémov.
      Piëch (73) patrí medzí najbohatších a najmocnejších manažérov svetového automobilového priemyslu. Má takmer 7-% podiel v Porsche Automobil Holding. A holdingu zase patrí väčšina vo Volkswagene. Okrem toho Piëchovi patrí aj 10-% podiel na salzburskej spoločnosti Porsche Holding, ktorá sa stane pevnou súčasťou VW.
      Manažér je presvedčený o tom, že svojím rozhodnutím o uchovaní majetku v celku našiel riešenie, ktoré zabezpečí stabilitu Volkswagenu aj v budúcnosti. Predseda závodnej rady Bernd Osterloh jeho rozhodnutie charakterizoval ako "pozitívny signál trvalej stability". Závodná rada vyjadruje a presadzuje voči manažmentu názory a záujmy všetkých zamestnancov.
      Focus uviedol, že nie všetkých jeho 12 detí, ktoré má so štyrmi ženami, sú nadšené otcovým rozhodnutím. Údajne podnikajú právne kroky, aby mali aspoň nejaký podiel na dedičstve. V závete vraj lepšie zabezpečil manželské potomstvo pred nemanželským.
      V zakladajúcich listinách o zriadení nadácií sa presne uvádza, ako sa má v budúcnosti opatrovať Piëchovo dedičstvo. Súčasnú manželku Ursulu, ktorá je o 19 rokov od neho mladšia, poveril významnými úlohami. Jej splnomocnenie však stratí účinnosť v prípade, ak by sa manželstvo rozpadlo, alebo ak by sa vdova Ursula vydala. Bývala opatrovateľka z detských jaslí by stratila pozíciu šéfky nadácie i miesto v jej poradnom výbore.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies