Miliardári opäť zbohatli, najbohatší je opäť Bill Gates s 81 miliardami dolárov!

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:06 • 2 min
Miliardári opäť zbohatli, najbohatší je opäť Bill Gates s 81 miliardami dolárov!

NEW YORK - Najbohatší Američania tento rok zbohatli ešte viac. Vďaka bujarému rastu akciových trhov sa hodnota ich majetku zvýšila.

slovakia

left justify in out

Je tak čoraz ťažšie prebojovať sa na zoznam 400 najbohatších ľudí v USA. Cena za "vstup" do tohto klubu dosiahla tento rok hranicu 1,55 miliardy USD (1,22 miliardy eur) a je najvyššia od roku 1982, keď americký časopis začal zostavovať svoj rebríček. Informoval o tom Forbes na svojej internetovej stránke.

 

Pre porovnanie, vlani stačil na zaradenie do zoznamu amerických miliardárov majetok v hodnote 1,3 miliardy USD.

 

Poradie na prvých priečkach sa však veľmi nezmenilo, len najbohatší ešte viac zbohatli. Hodnota majetku 400 najbohatších Američanov za uplynulý rok stúpla o 13 % na 2,29 bilióna USD, a to vďaka americkému akciovému trhu.

 

Najbohatším Američanom je naďalej spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Hodnota jeho majetku za rok stúpla o 9 miliárd na 81 miliárd USD.

 

img

 

Druhú priečku v americkom rebríčku obhájil investor Warren Buffett, šéf spoločnosti Berkshire Hathaway, s majetkom v hodnote 67 miliárd USD.

 

img

 

Tretí je Larry Ellison, spoluzakladateľ Oracle s majetkom 50 miliárd USD.

 

img

 

Do zoznamu sa prebojovalo 27 nováčikov. Za uplynulý rok najvýraznejšie stúpol majetok generálneho riaditeľa a spoluzakladateľa sociálnej siete Facebook Marka Zuckerberga, a to o 15,2 miliardy na 28,5 miliardy USD, za čo mu patrí 11. priečka v rebríčku. Až ohromujúcich 303 ľudí zo zoznamu 400 najbohatších Američanov dokázalo za rok zväčšiť svoj majetok, uviedol Forbes.

 

img

 

Časopis dnes zároveň zverejnil aj rebríček najbohatších ľudí sveta v roku 2014, ktorý ukázal, že rady miliardárov sa rozšírili do nových kútov sveta a hodnota ich majetku dosiahla nový rekord.

 

Forbes napočítal v celom svete 1645 dolárových miliardárov s majetkom v celkovej hodnote 6,4 bilióna USD, čo je o 1 bilión USD viac ako vlani. Za rok vo svete pribudlo 268 nových miliardárov, z toho 42 žien. Celkovo je v rebríčku svetových miliardárov 172 žien, zatiaľ čo pred rokom ich bolo 138.

 

Bill Gates po štvorročnej pauze znova obsadil prvú priečku svetového rebríčka miliardárov, z ktorej zosadil mexického magnáta Carlosa Slima.

 

img

 

Na tretej priečke sa už druhý rok po sebe umiestnil Španiel Amancio Ortega, majiteľ odevného reťazca Inditex, ktorému patria napríklad značky Zara a Mango.

 

img

 

Známy investor Buffett je opäť štvrtý a do prvej päťky sa tento rok prebojoval Sheldon Adelson, americký magnát z hazardného priemyslu, ktorý za rok zvýšil hodnotu svojho majetku o 11,5 miliardy USD. 

 

img

 

Najviac miliardárov je aj tento rok z USA, celkovo 492, po nich nasledujú Čína, ktorá má 152 dolárových miliardárov a Rusko, odkiaľ pochádza 111 miliardárov. Ale tento rok Forbes zaregistroval boháčov s majetkom vyšším ako 1 miliarda USD aj v nových regiónoch - v Alžírsku, Litve, Tanzánii a v Ugande. Prvýkrát sa medzi 25 najbohatších ľudí sveta zaradil Afričan Aliko Dangote z Nigérie vďaka majetku v hodnote 25 miliárd USD.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona