Miliardár Warren Buffett kupuje Precision Castparts za vyše 37 mld. USD

NETKY.SK • 10 August 2015, 16:53 • 2 min
Miliardár Warren Buffett kupuje Precision Castparts za vyše 37 mld. USD

OMAHA - Berkshire Hathaway, konglomerát amerického miliardára Warrena Buffetta, oznámil, že kupuje výrobcu komponentov v leteckom a energetickom sektore Precision Castparts.

slovakia

left justify in out

Hodnota kontraktu, ktorý je považovaný za najväčšiu akvizíciu v histórii Berkshire Hathaway, presahuje 37 miliárd USD. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

 

Berkshire Hathaway zaplatí za jednu akciu firmy Precision Castparts 235 USD. To predstavuje vyše 21-% prémiu oproti uzatváracej hodnote akcií tejto spoločnosti z piatka 7. augusta. Zároveň preberá aj dlh Precision Castparts vo výške 5,2 miliardy USD. Celkovo tak kontrakt dosahuje hodnotu 37,2 miliardy USD (33,94 miliardy eur).

 

Kontrakt by Buffettova spoločnosť chcela dokončiť počas 1. štvrťroka 2016, pričom ešte musí počkať na súhlas akcionárov a niektorých regulačných úradov. Po dokončení kontraktu bude Precision Castparts aj naďalej pôsobiť pod týmto menom, pričom bude samostatnou dcérskou spoločnosťou Berkshire Hathaway.

Firmu založili v roku 1949 a okrem iného vyrába komponenty do leteckých motorov a plynových turbín. Svojimi výrobkami zásobuje aj firmy ako Airbus a Boeing. Krok Berkshire prevziať kontrolu nad spoločnosťou signalizuje, že Warren Buffett počíta do budúcnosti s rozmachom leteckého priemyslu. Naďalej dôveruje aj oblasti ropy a plynu, a to aj napriek súčasnému poklesu cien ropy.

 

Ani najnovšia akvizícia neznížila Buffettov záujem o ďalšie firmy, aj keď nie za takú hodnotu. Ako povedal, v nasledujúcich šiestich mesiacoch pravdepodobne dokúpi ešte niekoľko menších podnikov.

(1 EUR = 1,0960 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies