Miliardár Richard Branson vyzval na "preskúmanie" referenda za brexit a podporil petíciu

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 07:52 • 2 min
Miliardár Richard Branson vyzval na "preskúmanie" referenda za brexit a podporil petíciu

LONDÝN - Zakladateľ britskej značky Virgin Richard Branson vyzval britský parlament, aby "ešte raz zhodnotil" referendum o vystúpení Británie z EÚ, a argumentoval tým, že hlasovanie neodzrkadľuje názory väčšiny mladých ľudí ani zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Branson, ktorý podporoval kampaň za zotrvanie Británie v EÚ, uviedol, že voliči hlasujúci za odchod "rýchlo prišli na to, že kampaň za vystúpenie z únie ich opakovane zavádzala".

 

"Väčšina mladých ľudí, ktorí hlasovali výrazne za zotrvanie v EÚ, má teraz pocit, že ich budúcnosť im vytrhlo z rúk starnúce obyvateľstvo Spojeného kráľovstva, ktoré však nebude musieť znášať následky života mimo Európy," napísal Branson v príspevku na blogu spoločnosti Virgin, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

Na referende 23. júna sa zúčastnilo iba 36 percent voličov vo veku 18-24 rokov, ako uvádzajú odhady analytikov. Celková účasť bola približne 72 percent.

 

Okolo 73 percent mladých voličov hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ, v porovnaní so 43 percentami ľudí nad 45 rokov. Uviedla to prieskumná agentúra Lord Ashcroft.

 

Branson vyzval ľudí, aby podporili internetovú petíciu adresovanú britskému parlamentu, ktorá vyzýva na druhé referendum, keďže hlasy za odchod z únie predstavujú len približne 40 percent oprávnených voličov. Petíciu podľa dnešných údajov podpísalo vyše 3,7 milióna ľudí.

 

"Rozhodnutie o budúcnosti Spojeného kráľovstva bolo založené na falošnom sľube, ktorý postrčil menšinu z celkového počtu voličov v Británii (17 miliónov zo 46 miliónov), aby hlasovala tak, ako hlasovala," napísal Branson.

 

"Už dva roky pred tým, ako sa odchod stane realitou - podľa pravidiel EÚ - má brexit obrovské následky na britskú ekonomiku a na spoločnosť," uviedol miliardár. "Brexit rozbil krajinu viac než akákoľvek iná udalosť z nedávnej minulosti," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona