Miliardár Michael Bloomberg nebude kandidovať ako nezávislý na prezidenta

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 07:17 • 2 min
Miliardár Michael Bloomberg nebude kandidovať ako nezávislý na prezidenta

NEW YORK - Americký miliardár, filantrop a bývalý dlhoročný starosta New Yorku Michael Bloomberg sa rozhodol, že nebude kandidovať na úrad prezidenta USA ako nezávislý kandidát. Informoval o tom dnes osobne na webovej stránke BloombergView.

slovakia

left justify in out

"Keď sa pozriem na dáta, je mi jasné, že keby som vstúpil do súboja, nemohol by som ho vyhrať. Verím, že by som mohol zvíťaziť vo viacerých štátoch - ale nestačilo by to na získanie 270 hlasov v zbore voliteľov potrebných na to, aby som sa stal sa prezidentom," uviedol Bloomberg v rozsiahlom editoriáli zdôvodňujúcom svoje rozhodnutie.

 

Bloomberg uvažoval nad nezávislou kandidatúrou niekoľko mesiacov. Svojmu okoliu povedal, že by bol ochotný investovať do kampane pred novembrovými prezidentskými voľbami minimálne miliardu dolárov z vlastných zdrojov.

Sám si stanovil začiatok marca za termín, kedy prijme konečné rozhodnutie ohľadne svojho prípadného vstupu do boja o Biely dom. Vlani v decembri si dal vypracovať aj vlastný prieskum, aby zistil, aké šance by mal proti aktuálnym favoritom z republikánskeho a demokratického tábora - Donaldovi Trumpovi a Hillary Clintonovej.

 

"Existuje veľká šanca, že moja kandidatúra by mohla viesť k zvoleniu Donalda Trumpa alebo senátora Teda Cruza. To je riziko, ktoré nechcem podstúpiť," napísal 74-ročný mediálny magnát. Trumpova kampaň je podľa neho demagogická a ľudí rozdeľuje. Cruz sa síce vyjadruje menej excentricky, ale je takisto extrémista.

 

Bloomberg, známy svojimi úzkymi väzbami na Wall Street a liberálnymi názormi na riešenie sociálnych otázok, bol starostom New Yorku v rokoch 2002-2013. Pôvodne patril do republikánskeho tábora, od roku 2007 však vystupuje ako nezávislý. V ostatných rokoch investoval milióny dolárov do kampaní zameraných na posilnenie kontroly zbraní v USA a tiež reformu imigračnej legislatívy.

 

V prezidentských voľbách v USA doposiaľ nikdy nedokázal zvíťaziť nezávislý kandidát. Niektoré predchádzajúce pokusy však dokázali zmeniť politickú rovnováhu v prospech niektorého z nominantov republikánskej alebo demokratickej strany.

 

Samotný Bloomberg by sa chcel v prípade vstupu do prezidentskej kampane prezentovať ako neideologický nadstranícky kandidát orientovaný na riešenie praktických problémov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona