Miliardár Babiš investuje do boja proti mafii milióny korún

NETKY.SK • 15 November 2011, 01:55 • 2 min
Miliardár Babiš investuje do boja proti mafii milióny korún

Miliardár Babiš investuje do boja proti mafii milióny korún

slovakia

left justify in out

img

Podnikateľ slovenského pôvodu a jeden z najbohatších českých občanov Andrej Babiš investoval do boja proti politikom v Česku už takmer dva milióny korún. Toľko ho zatiaľ stála kampaň nespokojných občanov s názvom ANO 2011, ktorú inicioval. Miliardár to dnes priznal v politickej debate po tom, ako českej vicepremiérke Karolíne Peake odovzdal knihu o pražskom podsvetí a "superguru" Vítovi Bártovi.
Informácie priniesla webová stránka iDNES.cz.
"Stálo ma to jeden milión a 900.000 korún. Mám zamestnaného novinára, ten berie 60.000, nastúpila sekretárka za 25.000," uviedol Babiš v relácii Otázky Václava Moravca v Českej televízii (ČT).
Miliardár tiež vyhlásil, že do kampane pokojne investuje ešte viac financií. "Dám do toho toľko, koľko bude treba," dodal.
Inzeráty v tlači a na webe sa začali objavovať začiatkom novembra. Andrej Babiš v nich oslovil verejnosť listom a žiadosťou, aby sa nespokojní ľudia zapojili do výzvy ANO 2011. Tá má okrem iného za cieľ predstaviť silné osobnosti, ktoré by mohli uspieť v nasledujúcich parlamentných voľbách.
Babiš dnes opäť zopakoval, že nejde o naplnenie jeho politických ambícií. "Nie je to politická strana, je to hnutie," vysvetlil. Potom uviedol, že pod výzvu pribudlo od minulého piatka 7500 mien, 1300 ľudí podporilo akciu na internetovej sociálnej sieti Facebook.
Babiš uviedol niekoľko konkrétnych čísiel v politickej diskusii s hosťami Karolínou Peake (Veci verejné/VV) a Davidom Ondráčkom, šéfom organizácie Transparency International.
Do diskusie vstúpil tretí najbohatší muž Česka rázne a občas sa zdalo, že ju celú ovládne a "prevalcuje" aj moderátora. Napríklad i vtedy, keď rozhnevane rozprával o neformálnom šéfovi VV Vítovi Bártovi. "Tento človek patrí na dve miesta. Do Bohníc (psychiatrickej liečebne) a do basy. Bárta vydiera Nečasa (premiéra), vydiera Kalouska (ministra financií), vydiera všetkých," povedal.
Vicepremiérke daroval Babiš dve knihy. Prvú napísal Michal Viewegh v spolupráci s reportérom českého denníka MF DNES Jaroslavom Kmentom a má názov Mafie v Praze. Druhá kniha sa nazýva Všehoschopní - Superguru Bárta a napísal ju Kmenta, ktorý sa v nej zaoberá Bártovými aktivitami.

Zdroj: TASR/iDnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies