Milanovič: 9-tisíc migrantov denne je priveľa, od Srbska márne žiadame stop

NETKY.SK • 24 September 2015, 16:53 • 2 min
Milanovič: 9-tisíc migrantov denne je priveľa, od Srbska márne žiadame stop

ZÁHREB - Chorvátsko podľa slov svojho premiéra Zorana Milanoviča už niekoľko dní márne žiada od Srbska, aby ho nezaplavovalo migrantmi.

slovakia

left justify in out

Deväťtisíc ilegálnych prisťahovalcov denne je priveľa, to sa musí zmeniť - nech ich buď pošlú do Maďarska, alebo si ich ponechajú v Srbsku, vyhlásil dnes predseda chorvátskej vlády na mimoriadnej tlačovej konferencii v Záhrebe.

 

Podľa Milanoviča sa preto na uzavretí chorvátsko-srbskej hranice až do zmien v súčasnej praxi nič nezmení.

 

Srbská strana podľa jeho slov zaviedla voči Chorvátsku opatrenia, ktoré nekonzultovala s Európskou úniou a ktoré diskriminujú chorvátskych vodičov i chorvátske produkty.

 

"V stredu som v Bruseli ešte hovoril o tom, že vo štvrtok otvoríme hranicu a uvidíme pripravenosť Srbska spolupracovať v budúcnosti, na čo oni o polnoci zaviedli protiopatrenia," uviedol Milanovič a dodal, že rozhodnutia Belehradu pracujú proti samotnému Srbsku.

Neustúpime, kým je na naše hranice takýto tlak a kým k nám Srbsko nekontrolovane smeruje migrantov, zdôraznil chorvátsky premiér. Súčasne pripomenul, že Chorvátsko nemusí prijať migrantov a mohlo by ich aj posielať späť do Srbska, čo však nerobí. Z jeho opakovaných slov vyplynulo, že sa Budapešť i Belehrad spriahli proti Záhrebu.

 

Milanovič spochybnil aj výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mu v stredu v Bruseli mal povedať, že plot na maďarsko-chorvátskej štátnej hranici vyrastá preto, že ak by tak neučinilo Maďarsko, urobilo by to Rakúsko. Milanovič to dnes označil za výplod fantázie, nepravdu a dodal, že sa na to možno opýtať Rakúšanov.

 

Chorvátska opozícia však na parlamentnej pôde obvinila premiéra, že sa usiluje získať politické body pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami v krajine, a to na úkor chorvátskych prepravcov, podnikateľov a poľnohospodárov. Navyše mu vytkla, že sa voči Maďarsku a Srbsku správa ako Šialený Max (hrdina obľúbených akčných filmov).

 

Obe bývalé juhoslovanské republiky siahli k vzájomnému obmedzeniu nákladnej cestnej dopravy, avšak zdôrazňujú, že ich opatrenia sa netýkajú občanov druhej krajiny.

 

Chorvátska vláda dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí oznámila, že srbskí občania, ale aj v Srbsku registrované motorové vozidlá môžu na územie krajiny vstupovať z Bosny a Hercegoviny i Maďarska.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies