Milan Lasica a Martin Huba pripravujú inscenáciu Starí majstri

NETKY.SK • 24 Október 2016, 13:54 • 2 min
Milan Lasica a Martin Huba pripravujú inscenáciu Starí majstri

BRATISLAVA - Prvou premiérou 34. sezóny bratislavského Štúdia L+S bude inscenácia Starí majstri. V réžii Juraja Nvotu ju pripravujú dve slovenské herecké legendy Milan Lasica a Martin Huba. Spolu s nimi si v novom titule zahrá aj Sisa Michalidesová.

slovakia

left justify in out

Dvaja bratia De Manovci sú poslední potomkovia slávnej divadelnej rodiny. Nemajú sa radi. Dalo by sa povedať, že sa neznášajú. Majú rozdielny charakter, talent aj úspech. Napriek tomu, že dosiahli divadelnú slávu (každý po svojom) sú vo veku a v období, keď zrazu nie sú zasypaní ponukami. Ich peňaženky sú prázdne a tak sú nútení prijať producentovu ponuku - hrať spolu v divadelnej hre o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia. Diváci sledujú dvojicu počas prípravy, hry, pred premiérou, počas nekonečnej šnúry po holandských provinciách až k poslednému uvedeniu. Bez toho, aby si to uvedomovali, sa dvaja bratia zbližujú. Zlosť a problémy z minulosti sa menia na bratskú lásku. Lenže čo je divadelná hra a čo je vlastne realita?

 

Autorom hry je Ger Thijs, holandský herec, spisovateľ a divadelný režisér. Jeho hry sú mimoriadne úspešné, hrajú sa v prestížnych divadlách a získali množstvo cien aj v zahraničí. Podľa slov slovenského režiséra Juraja Nvotu evokuje príbeh starých majstrov, bratov v cechu hereckom, večný vzťah Kaina a Ábela. Našťastie v tragikomickom náhľade: "Tragično vždy prináša krásnu ilúziu ľudskej veľkosti, lebo prináša útechu. Komično je krutejšie: brutálne odhaľuje bezvýznamnosť všetkého - ako vraví Milan Kundera. Skutoční géniovia komična nie sú tí, čo nás najviac rozosmejú, ale tí, ktorí objavujú doposiaľ neznámy aspekt komična, pretože ten je obsiahnutý v každej ľudskej situácii."

 

Ger Thijs sa hlási a prispieva k bádaniu toho zvláštneho efektu, keď sa na smutnej situácii v divadle smejeme, lebo nám niečo pripomína. "Bolo mi cťou byť prítomný skúšok, na ktorých naši majstri herci, autorov dialóg výdatne obohacovali svojou skúsenosťou a spomienkami," napísal pre bulletin k predstaveniu režisér.

 

Hru preložila Miroslava Čibenková, scénu navrhol Tomáš Rusín, kostýmy Zuzana Štefunková-Rusínová. Autorkou hudby je Sisa Michalidesová.

 

Premiéra inscenácie Starí majstri sa uskutoční 29. októbra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies