Milan Krajniak potvrdil, ako to bude s návštevami rodiny počas Vianoc

NETKY.SK • 12 December 2021, 14:02 • 2 min
Milan Krajniak potvrdil, ako to bude s návštevami rodiny počas Vianoc

BRATISLAVA - Nedeľné politické relácie sa týkali aktuálnych pandemických opatrení, pomoci gastrosektoru či podnikateľom.

slovakia

left justify in out

Ľudia sa na Vianoce budú môcť stretávať. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Uviedol, že vláda zmení opatrenia tak, aby ľudia mohli navštevovať príbuzných. Myslí si, že by pred návštevou, napríklad starých rodičov, bolo vhodné dať sa otestovať. Nevie ešte presne, ako ľuďom umožnia stretnutie. 

 

img

 

Myslí si, že vyjadrenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) v súvislosti s vianočnými návštevami nebolo úplne šťastné. Koaliční partneri podľa jeho slov riešili najmä uvoľňovanie opatrení pred Vianocami. Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Richter (Smer-SD) skritizoval prijaté opatrenia s tým, že spôsobujú chaos. Krajniak sa za tento chaos ospravedlnil.

 

 

Politici riešili aj gatrosektor. Podľa Richtera by zatvoreným prevádzkam pomohlo opatrenie 3B z projektu prvej pomoci, práve po ňom podnikatelia z tejto oblasti volajú. Toto opatrenie, ktoré súvisí s poskytovaním kompenzácie na základe poklesu obratu pre firmy, však aktuálne nefunguje. Krajniak uviedol, že pripravujú zmeny opatrení. 

 

Možno vás zaujme: Konzílium odborníkov kritizuje nové opatrenia!

 

Krajniak pripomenul vyhlásenú výzvu od Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR na dotácie na pokrytie časti fixných nákladov pre gastrosektor. Tento projekt však podľa Richtera nenahrádza požadované opatrenie 3B, nespĺňa to ten istý účel.

 

Zároveň vyzdvihol, že gastrosegment je na tom so zamestnanosťou úplne najhoršie. "Obávam sa, že pokiaľ aj ešte držia ľudí, možno ich budú držať týždeň, mesiac, lebo stále čakajú, že sa niečo zlepší," poznamenal Richter.

 

 

Aj predseda parlamentného klubu OĽaNO Michal Šipoš v diskusnej relácii TA3 V politike uviedol, že vláda prehodnotí navštevovanie príbuzných počas Vianoc. Dodal, že prioritou je zvýšiť zaočkovanosť a odbremeniť zdravotníctvo a ochrániť rizikové skupiny. "Musíme sa s tým vírusom musíme naučiť žiť," povedal. 

 

Prečítajte si tiež: Variant omikron je na Slovensku!

 

Erik Tomáš zo strany Hlas-SD tvrdí, že precízny dočasný lockdown mali zaviesť oveľa skôr, ruka v ruke s jasnou ekonomickou pomocou. Následne by podľa jeho slov mohlo dôjsť k otvoreniu obchodov a služieb a reštaurácií. Tvrdí tiež, že všetky prevádzky by mali fungovať v režime OTP, nie v režime očkovaní, prekonaní. "To by ešte viac pomohlo gastru, lebo by prišlo ešte viac zákazníkov."

 

img

 

V diskusii sa tiež dotkli otázky podpory podnikateľov. Šipoš si myslí, že podnikateľom by mali vyplatiť adekvátne odškodnenie, nebránil by sa ani znižovaniu DPH pre podnikateľov na desať percent v prípade, že bude súčasťou pripravovanej daňovo-odvodovej reformy. Podľa Tomáša boli predchádzajúce schémy pomoci slabé, upozornil tiež, že na odškodňovací zákon sa čaká už rok. Rovnaká je podľa neho situácia s daňovo-odvodovou "revolúciou" a znižovaním DPH.

 

K téme: Desaťtisíce ľudí protestovali vo Viedni proti povinnému očkovaniu

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies