Milan Kňažko sa dožíva sedemdesiatky

NETKY.SK • 27 August 2015, 13:04 • 2 min
Milan Kňažko sa dožíva sedemdesiatky

HORNÉ PLACHTINCE/BRATISLAVA – Herec a politik Milan Kňažko sa v piatok 28. augusta dožíva životného jubilea 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Horné Plachtince/Bratislava 27. augusta (TASR) – Herec a politik Milan Kňažko sa v piatok 28. augusta dožíva životného jubilea 70 rokov.

Vyhranený charakterový herec, predstaviteľ veľkého množstva zložitých postáv stvárnených na divadelných doskách, vo filmoch i v televízii, exriaditeľ televízie JOJ, bývalý politik a občiansky kandidát v prezidentských voľbách v roku 2014, to je v skratke Milan Kňažko.

 

 

Narodil sa 28. augusta 1945 v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš. Už počas štúdia na Strednej škole stavebnej začal hrať v amatérskych divadelných súboroch. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a ďalšie dva roky pokračoval v postgraduálnom štúdiu na Medzinárodnej divadelnej akadémii vo francúzskom Nancy. Po návrate na Slovensko pôsobil v bratislavskom Divadle na korze, ktoré v roku 1971 politickým rozhodnutím zrušili a pričlenili k Divadlu Nová scéna. V roku 1985 dostal angažmán v Slovenskom národnom divadle, na jeho doskách hrával do roku 1990.

 

Počas svojej hereckej kariéry vytvoril Milan Kňažko významné postavy nielen na divadelnom javisku, ale i vo filme a televízii. Pamätné kreácie predviedol napríklad v snímkach Nevesta hôľ (1971), Zajtra bude neskoro (1972), Choď a nelúč sa (1979), Nevěsta k zulíbání (1980) a Papilio (1986). Zahral si aj v americkom horore Hostel 2 (2007), v psychologickom trileri Normal (2009) nakrútenom podľa skutočného prípadu masových vrážd alebo v úspešnej vojnovej dráme Lidice (2011). Tvorivo sa uplatnil tiež v početných televíznych inscenáciách a filmoch, v rozprávkach, dramatizovaných pásmach, seriáloch a televíznych reláciách. Z mnohých možno spomenúť Úklady a láska (1971), Škola žien (1981), Thibaultovci (1982), Clavijo (1982), Svetlo Severu (1975), Portrét Doriana Graya (1988), talkshow Takí sme boli (2007) či seriál Kriminálka Staré Mesto (2010).

 

Politická kariéra Milana Kňažka sa začala počas Nežnej revolúcie v novembri 1989, keď sa stal spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a potom pôsobil v Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), Demokratickej únii Slovenska (DU) a Slovenskej demokratickej koalícii (SDK). Od decembra 1989 bol poradcom prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) Václava Havla v Prahe, poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR, poslancom SNR a NR SR. Pôsobil aj ako slovenský minister medzinárodných vzťahov, podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a minister kultúry. V novembri 2002 ho vymenovali za prezidenta Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. V rokoch 2003-2007 šéfoval súkromnej televízii JOJ. Neúspešne kandidoval ako občiansky kandidát v prezidentských voľbách v marci 2014.

 

Milan Kňažko je dnes náruživým milovníkom golfu a držiteľom viacerých prestížnych ocenení. V roku 1992 mu odovzdali najvyššie ocenenie udeľované francúzskym ministrom kultúry Commandeur des Arts et des Lettres (Komandér umenia a literatúry), o jedenásť rokov neskôr sa stal držiteľom francúzskeho štátneho vyznamenania Officier de la Légion d'honneur (Dôstojník Čestnej légie) za dlhoročnú angažovanosť v politike pri presadzovaní demokracie a za šírenie francúzskej kultúry na Slovensku. V roku 2010 si na 18. Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie Hercova misia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies