Milan Kňažko oslavuje 70-tku, získal Pamätný list starostu Starého Mesta

NETKY.SK • 22 September 2015, 12:41 • 2 min
Milan Kňažko oslavuje 70-tku, získal Pamätný list starostu Starého Mesta

BRATISLAVA – Herec Milan Kňažko získal Pamätný list starostu mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Ocenenie mu dnes pri príležitosti hercových nedávnych 70. narodením odovzdal staromestský starosta Radoslav Števčík.

slovakia

left justify in out

Pamätným listom oceňuje starosta osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a prezentáciu mestskej časti Staré Mesto.
Pamätný list starostu Starého Mesta dnes mestská časť odovzdávala vôbec po prvýkrát. Ocenenie si herec Milan Kňažko prevzal osobne z rúk starostu Števčíka na dnešnom rokovaní staromestského zastupiteľstva. „Je mi veľkou cťou, že ho môžem odovzdať Milanovi Kňažkovi za úspechy v kultúre a presadzovanie demokracie, za občianske postoje a za výnimočnú reprezentáciu Slovenska, Bratislavy i jej Starého Mesta,“ povedal starosta Števčík pri odovzdávaní ocenenia. Milan Kňažko je za ocenenie vďačný.

 

„Ďakujem vám úprimne, že ste si na mňa spomenuli a som rád, že môžem ďalej pracovať a stretávať sa s ľuďmi,“ povedal Kňažko pred miestnymi poslancami. Spomenul si tiež na to, ako vyrastal na Mikulášskej ulici v Bratislave. „No tá Bratislava je už len v mojich spomienkach a na starých pohľadniciach,“ spomínal Kňažko. Poslancom staromestského zastupiteľstva preto poprial, aby robili dobré rozhodnutia. „Prajem vám, aby ste robili dobré rozhodnutia, aby ste sa k Starému Mestu správali tak, aby ho ostalo čo najviac aj do budúcnosti,“ dodal herec, ktorý koncom augusta oslávil svoje 70. narodeniny.


Milan Kňažko je známy ako herec, no má za sebou aj politickú kariéru. Narodil sa 28. augusta 1945 v Horných Plachtinciach, no žil a vyrastal v bratislavskom Starom Meste. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, študoval aj na divadelnej akadémii vo Francúzsku. Svoju činohernú kariéru začal v Divadle na korze, bol členom divadelného súboru Novej scény v Bratislave a pôsobil aj ako člen činohry Slovenského národného divadla (SND). Nakrútil niekoľko desiatok filmov, napr. Zánik samoty Berhof, O sláve a tráve, Dobří holubi se vracejí, a účinkoval v televízii i v rozhlase. Po novembri 1989 bol krátke obdobie, od januára do júna 1990, dekanom Divadelnej fakulty VŠMU. V roku 2002 sa stal prezidentom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava a v rokoch 2003-2007 bol generálnym riaditeľom televízie JOJ.


Milan Kňažko v októbri 1989 pre nesúhlas s politikou vtedajšieho režimu ako jediný v ČSSR vrátil titul zaslúžilý umelec a v novembri 1989 vstúpil do politického diania. Spoluorganizoval a moderoval manifestácie v Bratislave, bol poradcom prezidenta ČSFR Václava Havla a poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Kňažko sa na politickej scéne objavuje dlhšie. Od júna 1990 do 28. augusta 1990 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR a v rokoch 1992-93 podpredsedom vlády SR a ministrom zahraničných vecí SR. Od marca 1993 do októbra 1998 bol poslancom NR SR a v rokoch 1998-2002 ministrom kultúry SR.

 

Po roku 2002 odišiel z politického života a vrátil sa k herectvu, účinkuje v televízii, vo filme i v divadle. V novembri 2013 Kňažko oznámil, že sa bude uchádzať o prezidentské kreslo vo voľbách 2014. Po neúspechu v prezidentských voľbách skúsil ešte kandidatúru v komunálnych voľbách, uchádzal sa o primátorské kreslo v Bratislave. I keď patril medzi troch najsilnejších kandidátov, ani v komunálnych voľbách neuspel. O víťazstvo ho obral Ivo Nesrovnal, Kňažko skončil až tretí za exprimátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies