Milan Kňažko bude mať 65 rokov

NETKY.SK • 27 August 2010, 07:43 • 2 min
Milan Kňažko bude mať 65 rokov

Milan Kňažko bude mať 65 rokov

slovakia

left justify in out

img

Vyhranený charakterový herec, predstaviteľ veľkého množstva zložitých postáv stvárnených na divadelných doskách, vo filmoch a vo vyše 70 televíznych filmoch a televíznych seriáloch, účastník v takmer 15 televíznych reláciách, bývalý politik a exriaditeľ televízie JOJ, to je v skratke Milan Kňažko. Tento v poslednom čase náruživý milovník golfu bude čo nevidieť oslavovať. O dva dni, 28. augusta, bude mať 65 rokov.
      Narodil sa v roku 1945 v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš. V roku 1968 ukončil štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a ďalšie dva roky pokračoval v postgraduálnom štúdiu na francúzskej univerzite v Nancy.
      Po návrate pôsobil v bratislavskom Divadle na Korze, ktoré sa v roku 1971 pričlenilo k Divadlu Nová scéna. V roku 1985 dostal angažmán v Slovenskom národnom divadle, kde pracoval do roku 1990. Okrem toho stvárnil množstvo televíznych a filmových postáv.
      Vo filme debutoval v roku 1971 postavou vo filme Nevesta hôľ. Významné postavy vytvoril napríklad vo filmoch Zajtra bude neskoro, Choď a nelúč sa, Nevěsta k zulíbání, Papilio. Tvorivo sa uplatnil aj v televízii v početných inscenáciách hier, rozprávkach, dramatizovaných pásmach, najmä však v inscenáciách ako Úklady a láska, Škola žien, Thibaultovci, Clavijo, Nehoda v Los Alamos a v televíznych filmoch Straty a nálezy, Svetlo Severu, Portrét Doriana Graya a mnohých iných.
      Naposledy hral Milan Kňažko v českom trileri Normal, nakrútenom podľa skutočného prípadu masových vrážd, ktoré v 30. rokoch 20. storočia otriasli celou Európou. Vidno ho aj v nových českých televíznych filmoch Nepolepšiteľný, Domina a uvidíme ho aj v českej vojnovej filmovej dráme Lidice. Na Slovensku Milan Kňažko pripravuje televízny seriál Nesmrteľní, cyklus príbehov zo svetovej a domácej literatúry minulých storočí situovaných do súčasnosti.
      Za všetky relácie, v ktorých Kňažko účinkoval, možno spomenúť jeho televíznu talkshow Takí sme boli z roku 2007, v ktorej sa príjemne a s humorom spomínalo na dobu minulú. Diváci videli ukážky z filmových archívov STV, popri nich bol Milan Kňažko hostiteľom známych slovenských hereckých osobností, ktoré spomínali na časy minulé. Kňažko účinkoval aj v ďalších talkshow, napríklad Banánové rybičky Haliny Pawlowskej, Kaviareň "u filipa" a v iných.
      Politická kariéra Milana Kňažka sa začala počas nežnej revolúcie v novembri 1989, keď sa stal spoluzakladateľom hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a potom pôsobil v Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), Demokratickej únii Slovenska (DU) a Slovenskej demokratickej koalícii (SDK). Od decembra 1989 bol poradcom prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) Václava Havla, poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR, poslancom SNR a NR SR. Pôsobil aj ako slovenský minister medzinárodných vzťahov, podpredseda vlády SR a minister zahraničných vecí a minister kultúry.
      V novembri 2002 Milana Kňažka vymenovali za prezidenta Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. V rokoch 2003-2007 šéfoval televízii JOJ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies