Milan Ftáčnik sa chce vrátiť do politky: Uhádza sa o post predsedu BSK

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 11:47 • 2 min
Milan Ftáčnik sa chce vrátiť do politky: Uhádza sa o post predsedu BSK

BRATISLAVA - O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa bude v tohtoročných voľbách uchádzať aj bývalý primátor Bratislavy a exminister školstva Milan Ftáčnik. Svoju kandidatúru dnes oficiálne oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ftáčnik bude kandidovať ako nezávislý. O post predsedu BSK sa rozhodol uchádzať podľa vlastných slov preto, že chce kraju ponúknuť svoje skúsenosti a výsledky z doterajšej práce. "Chcem ponúknuť reálne skúsenosti z riadenia samosprávy. Som presvedčený, že náš kraj potrebuje zmenu," povedal.

 

Mnohí politici podľa neho akoby zabudli na problémy človeka a snažia sa iba získavať marketingové body. "Chcem sa postaviť proti tomuto trendu, pretože pre mňa je politika v prvom rade služba ľuďom. Chcem, aby Bratislavský kraj bol miestom, kde serióznosť a slušnosť nie je slabosťou," priblížil.

 

Bratislava sa podľa Ftáčnika musí rozvíjať v súčinnosti s prímestskými okresmi a nie jeden na úkor druhého. "K tomu pripravím návrh na zriadenie tzv. Veľkej Bratislavy ako metropolitného regiónu. Chcem riešiť problémy integrovanej dopravy, aby mala lepšie nadväznosti spojov a bola skutočnou alternatívou k individuálnej doprave," priblížil. Riešiť plánuje stav cestnej siete, vrátane ciest II. a III. triedy v Bratislave, ktoré patria mestu, ale v každom inom kraji patria do správy kraja.

 

Navrhnúť chce tiež program rozvoja nájomného bývania a priniesť aktívny prístup kraja k riešeniu problémov zdravotne postihnutých, ako aj sociálne odkázaných seniorov. "Chcem posilniť územné plánovanie v kraji, aby sa už neopakovali prípady rozvoja bývania v satelitoch okolo Bratislavy bez náležitého vybavenia," povedal. Zamerať by sa chcel tiež na kvalitnú ponuku stredných škôl.

 

Milan Ftáčnik od roku 1990 pôsobí aktívne vo verejnom živote. V rokoch 1990 - 1998 bol štyrikrát zvolený za poslanca slovenského parlamentu za SDĽ. Ako minister školstva pôsobil v rokoch 1998 – 2002. Bol mestským i krajským poslancom. V rokoch 2006 - 2010 bol starostom bratislavskej mestskej časti Petržalka. V novembri 2010 sa Ftáčnik ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD po víťazstve v komunálnych voľbách stal primátorom Bratislavy. Vo funkcii bol jedno volebné obdobie, do decembra 2014. Od tohto roka pracuje na Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK na oddelení počítačovej grafiky a videnia. Ftáčnik je členom tímu expertov podieľajúcich sa na tvorbe základných téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

 

Svoju kandidatúru na post šéfa BSK doteraz oficiálne potvrdil bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov Ľubomír Kolárik. Taktiež aj spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec, líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto i súčasný poslanec krajského zastupiteľstva BSK Rudolf Kusý. Kandidatúru zatiaľ zvažuje podľa zistení TASR starosta bratislavských Vajnôr a mestský poslanec Ján Mrva.

 

Už o tretí mandát v rade sa podľa všetkého pokúsi aj súčasný šéf kraja Pavol Frešo. Hoci svoju kandidatúru oficiálne neohlásil, jeho najbližší spolupracovníci TASR potvrdili, že "je to na 90 percent isté".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona