Milan dostal jedenásť rokov za pokus usmrtiť vlastnú matku

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 16:45 • 2 min
Milan dostal jedenásť rokov za pokus usmrtiť vlastnú matku

BANSKÁ BYSTRICA – Trest jedenásť rokov odňatia slobody za pokus o vraždu vlastnej matky vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici pre 21-ročného Milana P. z Banskej Štiavnice.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný sa k útoku na matku priznal, preto sa pojednávanie zameralo iba na dôkazy o výške trestu. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa obžalovaný i napriek protestu svojho obhajcu a prokurátor, ktorý požadoval vzhľadom na spôsob útoku trest odňatia slobody najmenej 22 rokov.

 

Útok syna na matku sa stal 11. novembra minulého roku ráno o pol šiestej v rodinnom dome v Banskej Štiavnici, časť Štefultov. Milan bez prechádzajúceho verbálneho konfliktu napadol 42-ročnú matku Janku v kuchyni zozadu kovovou tyčou. Matka pred ním ušla do obývacej izby, kde syn v útoku pokračoval kuchynským nožom s čepeľou štrnásť centimetrov. Po tom, ako žena padla na zem bruchom dolu, snažil sa jej oddeliť hlavu od krku. Spôsobil jej mnohopočetné, hlboké sečno-rezné poranenia na chrbtici, krku a hlave. Vážne zranenia matky si vyžiadali hospitalizáciu a následný operačný zákrok.

 

Milana v útoku na matku vyrušil sused, ktorý reagoval na krik jeho sestry o pomoc. Vtedy Milan vybehol na poschodie a vyskočil cez balkón. Utrpel zranenie a musel sa podrobiť operačnému zákroku.

 

Motív útoku syna na matku nie je známy, Milan odmietol vypovedať v prípravnom konaní i na hlavnom pojednávaní. Akurát povedal, že mu je ľúto, čo sa stalo a zopakoval to i záverečnej reči. Svoj vzťah k rodičom a sestre označil za primeraný ako v každej inej rodine. Do podrobností však nešiel. Tvrdil, že sa na nič nepamätá.
Znalci z odboru psychiatrie a psychológie nezistili u neho duševnú chorobu a považujú ho za zodpovedného za svoje konanie. Ide o psychopatickú bezcitnú osobnosť, egocentricky orientovaného človeka s narcistickými tendenciami, čo znamená vysoké hodnotenie samého seba. Zistili závislosť Milana na marihuane a pod jej vplyvom bol s najväčšou pravdepodobnosťou aj počas útoku na matku.

 

Prokurátor v záverečnej reči odmietol názor, že Milan úprimne oľutoval svoje konanie a pomáhal pri objasňovaní skutku. Žalobca si myslí, že pre rodinu bude nebezpečný aj po návrate z výkonu trestu. Matka svojho syna označila za šikovného chlapca, ktorý hrával futbal a dobre s rodinou vychádzal. Vyhlásila, že sa ho neobáva a bez váhania by si ho zobrala domov. Povedala, že žiadne následky útoku nepociťuje.

 

Obhajca navrhol mimoriadne zníženie trestu vzhľadom na viacero poľahčujúcich okolností, ako je vek blízky mladistvému, priznanie, doterajšia beztrestnosť. Dôvodil aj skutočnosťou, že Milan matku atakoval v citovom rozrušení, súvisiacom s obavami, že má rakovinu hrubého čreva. Podľa advokáta Milan matku miluje a je na ňu citovo naviazaný.

 

Za obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný v štádiu pokusu hrozil Milanovi P. trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie. Senát mimoriadne trest znížil pri akceptovaní všetkých poľahčujúcich okolností a jedenásť rokov odňatia slobody postačí na jeho nápravu. Trest si Milan odpyká v ústave so stredným stupňom stráženia.

 

O odvolaniach prokurátora i obžalovaného rozhodne krajský súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies