Milan Belica a poslanci NSK sa ujali funkcií

NETKY.SK • 9 December 2013, 15:39 • 2 min
Milan Belica a poslanci NSK sa ujali funkcií

NITRA - Staronový predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica a poslanecký zbor dnes zložili sľub v Župnom dome v Nitre. Z 54 poslancov je viac ako polovica nových.

slovakia

left justify in out

V zastupiteľstve má prevahu koalícia strán Smer-SD – KDH, ktorá má 32 poslaneckých kresiel. Druhá najsilnejšia strana v zastupiteľstve je SMK so 14 poslancami. Pravicová koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS – SDKÚ-DS obsadila tri poslanecké mandáty. Jeden poslanec je za SNS a štyria sú nezávislí.

V zbore je deväť žien, čo je podľa poslankyne Renáty Kolenčíkovej (Smer-SD) málo. Naopak, poslanec Ján Vančo (KDH) povedal, že z počtu žien, ktoré kandidovali, je to pekný počet a mali by iba nabrať viac odvahy ísť do politiky. V pléne bude sedieť aj 14 primátorov a starostov. Milan Belica (Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka) je na poste predsedu NSK štvrté volebné obdobie. V druhom kole volieb porazil svojho súpera Tomáša Galbavého (Most-Híd - NOVA -OKS -SaS - SDKÚ-DS - SMK). Za svoje priority považuje sociálnu oblasť, zdravotníctvo, dopravu a školstvo. „Je výborné, že nám nebudú jazdiť kamióny po cestách II. a III. triedy, ale čo z toho, keď sa presunú napríklad v smere na Topoľčany na cestu, ktorá prechádza cez obce. Práve tu treba čím skôr postaviť rýchlostnú cestu, ktorá pomôže aj Hornej Nitre,“ poukázal Belica. Zároveň upozornil, že ďalšia rýchlostná cesta je potrebná smerom na juh, kde je na slovensko-maďarskej hranici naplánovaná výstavba mosta s diaľničnými parametrami. 

V sociálnej oblasti Belica poukázal na zámer spustiť desať projektov bývania rodinného typu, ktoré by mali pomôcť odkázaným ľuďom začleniť sa do spoločnosti. V školstve považuje za najnutnejšie otváranie ďalších centier odbornej prípravy. Ako ďalej dodal, prekáža mu nízka informovanosť ľudí o práci krajských samospráv, čo by chcel v nasledujúcich rokoch zmeniť. Ako konkrétne, nepovedal. Diskusii o počte samosprávnych krajov sa podľa svojich slov nebráni. Za dôležitejšiu otázku ako počet krajov však považuje ich kompetencie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies