Mikuš: Vláda musí informovať, ako firmy plnia podmienky investičnej pomoci

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:24 • 2 min
Mikuš: Vláda musí informovať, ako firmy plnia podmienky investičnej pomoci

BRATISLAVA - Vláda by mala zverejňovať, ako plnia firmy podmienky, na základe ktorých dostali investičnú pomoc od štátu.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to na úvod štvrtého rokovacieho dňa 48. schôdze Národnej rady (NR) SR opozičný poslanec Jozef Mikuš (KDH). Poslanci totiž dnešný rokovací deň odštartovali diskusiou o vládnom návrhu zákona o investičnej pomoci z dielne rezortu hospodárstva. "Vláde by malo záležať a mala by aj zverejňovať oveľa viac informácií o tom, ako sa podporeným subjektom darí a ako plnia podmienky, na základe ktorých adresnú pomoc od štátu dostali," uviedol Mikuš.

 

Podľa jeho slov by mala byť verejnosť transparentne informovaná o tom, akým spôsobom sa použili verejné zdroje. "Dnes sme svedkami toho, ako po preinvestovaní alebo po získaní zdrojov z európskych fondov niektoré naše firmy po troch rokoch kontroly zrazu sú postavené pred vec, že budú musieť určitú časť týchto peňazí vrátiť. Systém kontroly zdrojov z eurofondov je podstatne viac sledovaný, ako je sledovaný systém investičných stimulov," poznamenal Mikuš.

 

Zároveň je presvedčený, že investičná pomoc nie je najvhodnejší nástroj na podporu zamestnanosti. "Najlepším spôsobom, ako podnietiť firmy, aby vytvárali nové pracovné miesta, je zlepšovať podnikateľské prostredie a motivovať ich, aby sa rozvíjali. Všetky ostatné nástroje sú umelé a majú dočasný účinok. Sem patria, bohužiaľ, aj investičné stimuly," dodal Mikuš.

 

Ako uviedol v NR SR minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD), novelou zákona by sa mal zrýchliť a zefektívniť proces schvaľovania investičnej pomoci. "Návrhom zákona sa tiež zavádza povinnosť zverejňovania rozhodnutí o investičnej pomoci," doplnil Pavlis.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies