Mikulec aj naďalej trvá na tom, že žiadna vojna policajtov sa nekoná

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 11:22 • 2 min
Mikulec aj naďalej trvá na tom, že žiadna vojna policajtov sa nekoná

BRATISLAVA – Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) považuje zdôvodnenie svojho odvolávania v parlamente za jasný dôkaz toho, na koho strane stojí opozícia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v pléne poslancom parlamentu, „rozhodne to nie je na strane občanov". Minister je presvedčený o tom, že sa na Slovensku nekoná žiadna vojna policajtov a bezpečnostný systém nie je rozvrátený

 

Fico chcel čítať správu SIS

To, čo sa momentálne v krajine deje, vníma ako dôsledok toho, že orgány činné v trestnom konaní majú pod touto vládou rozviazané ruky. Mikulec hovorí o očistnom procese 

„Veci, ktoré ste tolerovali za vašej éry, sa dnes odkrývajú a chápem, že ste nervózni z toho, že vaši ľudia sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti," reagoval Mikulec na úvodné vystúpenie predsedu opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica. Dodal, že: „Tým že ste tu desať rokov plienili Slovensku, sú tie procesy potrebné.“ 

Fico chcel pôvodne čítať správu od Slovenskej informačnej služby (SIS), no v tom prípade by musela byť schôdza podľa slov predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) neverejná.

 

Súvisiaci článok: Mikulec dnes bude v pléne čeliť odvolávaniu, na poslancov čaká aj riadna schôdza

 

Vyšetrovatelia mali ovpyvňovať výpovede kajúcnikov

Podľa šéfa Smeru-SD je správe uvedené, že zadokumentovaný modus operandi manipulovania úkonov v trestnom konaní, umožňuje získané informácie použiť v trestnom konaní.

 

Hovoril, že existujú poznatky k spôsobu fungovania pracovnej skupiny, ktorá rieši mediálne známe kauzy pod názvami Božie mlyny, Očistec, Judáš a Mýtnik.

„Pre ich konanie je charakteristické, že vyhľadávajú spolupracujúce osoby, takzvaných kajúcnikov, v prebiehajúcich trestných konaniach za účelom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu," doplnil.

 

Podotkol, že táto spolupráca spočíva v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytipovaným osobám, s úmyslom privodiť im trestné stíhania.

 

Zdôraznil, že existuje dôvodné podozrenie, že takéto aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Bihariová vyzvala premiéra, aby sa postavil za orgány činné v trestnom konaní, alebo za riaditeľa SIS

 

Mikulec nezvláda riadenie rezortu
Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Mikulca z funkcie ministra vnútra iniciovala práve strana Smer-SD. V odôvodnení návrhu uvádzajú poslanci Smeru-SD, že široko medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

 

„Organizačné súčasti ministerstva vnútra zodpovedné za ochranu ústavného zriadenia, verejného poriadku a bezpečnosti sú podozrivé z postupov nemajúcich obdobu v demokratickej spoločnosti a nebezpečnejších o to viac, že sú súčasťou politického súboja," dodávajú.

 

Spomínajú v ňom aj takzvaných univerzálnych svedkov, ktorí „dostávajú od príslušníkov polície informácie o prebiehajúcom trestnom konaní a úkonoch vyšetrovania, osobitne o výpovediach iných svedkov".

V Národnej rade SR je dnes prítomná aj väčšina členov kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ministrovi vyjadrili podporu hnutie OĽaNO a strany SaS a Za ľudí.

 

Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies