Mikuláš Černák je obžalovaný z ďalšej vraždy

NETKY.SK • 4 Október 2012, 12:07 • 2 min
Mikuláš Černák je obžalovaný z ďalšej vraždy

Mikuláš Černák je obžalovaný z ďalšej vraždy - Krimi Boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. ktorý je už odsúdený za šesť vrážd na doživotný trest odňatia slobody, je obžalovaný najnovšie z ďalšej vraždy.

slovakia

left justify in out

img

Boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Č., ktorý je už odsúdený za šesť vrážd na doživotný trest odňatia slobody, je obžalovaný najnovšie z ďalšej vraždy.

V októbri 1997 mal spoločne s piatimi osobami zavraždiť Imricha O. a to tak, že ho uškrtili káblom s počítača. Imrich O. bol spoločne s Jánom R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku, pôvodne podozrivý z vraždy Róberta Remiáša. Na Mikuláša Č. bola v tejto novej kauze vraždy podaná obžaloba 24. septembra tohto roku. Motívom vraždy bolo to, že Imrich O. sa snažil a mal záujem o odstránenie práve bossa Mikuláša Č. Informovali dnes policajný prezident Tibor Gašpar a riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky.

"V tomto prípade polícia vypočula až 500 svedkov, vykonala dve rekonštrukcie a dve domové prehliadky," priblížil mimo iného prezident Gašpar. Mŕtvolu Imricha O. našli až v roku 2005. "V prípade Mikuláša Č. nebola porušená pri jeho vydávaní z Českej republiky na Slovensku zásada špeciality,"zdôraznil zase prokurátor Šufliarsky. Mikuláš Č. sa totižto v prípade svojho vydania z Českej republiky do SR obrátil na súd v Štrasburgu. Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu požiadal zase v júli tohto roku slovenskú vládu o vyjadrenie, či po vydaní Mikuláša Č. z Českej republiky bola dodržaná zásada špeciality. Tá stanovuje, že obvineného alebo obžalovaného možno stíhať len za tie skutky, pre ktoré ho cudzí štát vydal. Súd v Štrasburgu zatiaľ v tejto veci, ktorá by pomohla Mikulášovi Č. sa dostať na slobodu zatiaľ nerozhodol.

Krajský súd v Prešove v septembri 2010 uznal Černáka za vinného zo spáchania šiestich vrážd a z organizovania ďalšej, za čo mu vymeral doživotný trest odňatia slobody. Ako však informovali dnes ďalej Gašpar a Šufliarsky - Mikuláš Č. je mimo spomínaného podozrivý z ďalších troch vrážd.

Údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Č. budú znovu súdiť aj za vraždu poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Mikuláša Č. v roku 2002 v tomto prípade oslobodili, no Krajský súd v Banskej Bystrici na základe žiadosti prokuratúry povolil 8. septembra minulého roku obnovu konania. Najvyšší súd SR sťažnosť obhajoby proti rozhodnutiu banskobystrického súdu 23. novembra 2010 zamietol.       

Návrh na obnovu konania podala generálna prokuratúra 16. januára 2008, nakoľko získala nové dôkazy. Dozorujúca prokurátorka uviedla, že po oslobodení Mikuláša Č. vyšli najavo nové skutočnosti, o ktorých súd nevedel. "Najzákladnejším z tých všetkých dôkazov, z ktorých aj vyplývajú nové skutočnosti, sú dôkazy, ktoré boli vykonané poľskými justičnými orgánmi a na základe ktorých bola poľská skupina únoscov právoplatne odsúdená," uviedla prokurátorka. Obžalovaní na poľskom súde podľa nej uviedli, že únos Szymaneka sa uskutočnil po dohode s Mikulášom Č.       

Podnikateľa Grzegorza Szymaneka, 30-ročného občana Poľskej republiky, hľadal Interpol pre hospodárske trestné činy. Telo vtedy ešte neznámeho muža našli pri Polomke v októbri 1998.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies