Mikulášovi Černákovi potvrdili doživotný trest

NETKY.SK • 22 September 2010, 12:01 • 2 min
Mikulášovi Černákovi potvrdili doživotný trest

Mikulášovi Černákovi potvrdili doživotný trest

slovakia

left justify in out

img

Boss banskobystrickej zločineckej skupiny Mikuláš Černák ostane vo väzení do konca svojho života. Senát Krajského súdu v Prešove dnes zamietol jeho odvolanie, rovnako aj odvolanie jeho matky a potvrdil mu doživotný trest, na ktorý ho odsúdil Okresný súd v Prešove 10. novembra 2009. Krajský súd však nepotvrdil prvostupňový rozsudok v trvaní 12 rokov odňatia slobody pre jeho bývalého švagra Jozefa M. a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Dôvodom bola jeho neprítomnosť na pojednávaní (12. 11. 2008), keď vypovedala manželka zavraždeného Mariána Karcela, čím bolo porušené jeho právo na obhajobu. Na dnešnom verejnom zasadnutí nebol prítomný Černák, ktorý o to sám požiadal listom, ospravedlnili sa aj jeho dvaja obhajcovia Ľubomír Samuel a Ľudovít Štanglovič. Prítomní boli iba náhradní obhajcovia. Proti verdiktu odvolacieho súdu nie je možné podať riadne odvolanie a rozsudok u odsúdeného Černáka je právoplatný. Možné je iba mimoriadne dovolanie. Trest si odpyká v ústave s maximálnym typom stráženia. Obžalovaný Jozef M. sa k verdiktu odvolacieho súdu odmietol vyjadriť.

Zástupca Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky uviedol, že vo vzťahu k Černákovi výrok krajského súdu považuje v celom rozsahu za zákonný a správny. Vo vzťahu k obžalovanému Jozefovi M. je potrebné rešpektovať právny názor odvolacieho súdu. „Určité výhrady môžeme vyjadriť k spôsobu odôvodnenia rozhodnutia vo vzťahu k obžalovanému Mikulášovi Černákovi. Myslíme si, že prokuratúra v tomto trestnom konaní v celom rozsahu postupovala v súlade so zákonom, rešpektovala všetky ustanovenia aj čo sa týka konania o dohode o vine a treste. Žiadne špekulácie a podvodné konanie zo strany prokuratúry nie je na mieste. Počkáme si, či Mikuláš Černák podá mimoriadny opravný prostriedok,“ uviedol Šufliarsky.

S verdiktom nie je spokojný náhradný obhajca Mikuláša Černáka Jozef Karabáš. Podľa jeho vyjadrenia krajský súd nevykonal navrhované dokazovanie, preto je rozsudok podľa jeho názoru predčasný. „Neboli splnené podmienky pre potvrdenie prvostupňového rozsudku. Sám odvolací senát pripustil podanie mimoriadneho opravného prostriedku. Myslím si, že využijeme všetky opravné prostriedky, vrátane medzinárodných,“ povedal Karabáš.

Predseda senátu Viliam Dohňanský na začiatku pojednávania oboznámil prítomných s verdiktom Najvyššieho súdu SR, ktorý 31. augusta zamietol sťažnosť Černáka o zaujatosti všetkých sudcov Krajského súdu v Prešove a trestnú vec mu ponechal. Mikuláš Černák podľa verdiktu súdu sa v rokoch 1994 – 97 osobne zúčastnil na vraždách šiestich osôb, pričom išlo o úmyselné a opakované usmrtenia vykonané obzvlášť surovým spôsobom zo zavrhnutiahodných pohnútok. V roku 2000 si Černák už z väzenia objednal smrť podnikateľa Mariána Karcela. Ako spojka mu mal poslúžiť jeho bývalý švagor Jozef M.
Dohňanský uviedol, že dôkazy Okresného súdu v Prešove boli dostatočné a preto nebolo potrebné vyhovieť návrhom Černáka predvolávať ďalších svedkov. Spochybnenie procesu zo strany obhajoby z dôvodu porušenia zásady špeciality bolo špekulatívne a nezákonné, uviedol Dohňanský. Krajský senát sa stotožnil s Černákom iba v tom, že prvostupňový súd pochybil, keď prečítal jeho výpoveď získanú v rámci konania dohody o vine a treste. Hoci nakoniec k tejto dohode nedošlo, jeho výpoveď nemal použiť. „Súd prvého stupňa vykonal také rozsiahle dokazovanie, že aj bez tejto výpovede dospel k správnemu vyhodnoteniu,“ vyhlásil predseda senátu.

Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove začal 10. novembra 2008 a presne po roku senát vyniesol rozsudok. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj jeho bývalý obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie. Predseda senátu Viliam Dohňanský dnes uviedol, že prípad Jozefa M., ktorý vrátil na prvostupňový súd, by mohol byť s ním spojený na jedno konanie. V procese vypovedalo okolo 70 svedkov, prostredníctvom telemostu aj utajený svedok. Súd predvolal tiež niekoľko súdnych znalcov z odboru patológie, psychiatrie, psychológie, balistiky a nechal si vypracovať niekoľko odborných posudkov. Najväčšia pozornosť sa v záverečnej fáze procesu sústredila na posudok psychológa, či je u obžalovaného možná resocializácia a či na udelenie doživotného trestu budú splnené zákonné podmienky. Hlavné pojednávania sa konali v ústave na výkon väzby aj na súde za prísnych bezpečnostných opatrení. Nechýbali ostreľovači na streche budovy.

Prvostupňový súd uznal Černáka vinným zo zabitia údajného policajného informátora Jozefa Filipa, ktorého 22. septembra 1994 pri Liptovskej Tepličke strelil do oblasti krku a nechal zahrabať v lese. Černák sa k účasti na tejto vražde priznal, odmietal však priamu zodpovednosť. Súd všetky ostatné prípady posúdil ako trestný čin vraždy vo forme spolupáchateľstva. Dňa 2. decembra 1994 sa obeťou podsvetia stal Jozef Štefan, ktorého Černák strelil krátkou guľovou zbraňou do nohy a nechal ho uhorieť v aute. K tretej vražde došlo 5. februára 1997 v Černákovej kancelárii, kde zomrel neželaný svedok Pavol Lenhart. Černák sa zúčastnil aj na vraždách dvoch mužov z dunajskostredského podsvetia Milana Siposa a Emila Potáscha, ktorých telá videli svedkovia 15. marca 1997 vynášať z firmy Security 3 zabalené v kobercoch. V popradskom hoteli Gerlach 25. marca 1997 Černák pichol viackrát nožom bývalého policajta Gustáva Slivenského. Následne mu jeho ľudia odrezali hlavu a vystavili ju na výstrahu na kapotu auta v Poprade. Zvyšnú časť tela zapálili v lesnom poraste pri Vernári. Podnikateľa Mariána Karcela zavraždil 27. júna 2000 Branislav Adamčo, ktorý je pre tento skutok právoplatne odsúdený, vraždu si objednal z väzenia Černák.

V priebehu hlavného pojednávania vo februári 2009 pribudla na Mikuláša Č. ďalšia obžaloba za trestný čin vraždy Miroslava Vlčka, prípad bol pridelený na osobitné konanie Okresnému súdu v Prešove.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona