Mikuláš Č. tvrdí, že v jeho prípade nebola dodržaná zásada špeciality

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:18 • 2 min
Mikuláš Č. tvrdí, že v jeho prípade nebola dodržaná zásada špeciality

Mikuláš Č. tvrdí, že v jeho prípade nebola dodržaná zásada špeciality

slovakia

left justify in out

img

Údajný najobávanejší muž slovenského podsvetia Mikuláš Č., ktorý je obžalovaný z účasti na šiestich vraždách a prípravy usmrtenia podnikateľa Mariána Karcela, je presvedčený, že proces, ktorý je proti nemu vedený, je nezákonný.  Konštatuje to vo svojom odvolaní voči verdiktu Okresného súdu v Prešove (OS), ktorý ho uznal vinným a odsúdil na výnimočný doživotný trest odňatia slobody. Domnieva sa, že v tomto prípade nebola dodržaná zásada špeciality súvisiaca s jeho vydaním z Českej republiky.
Oboznamovaním sa s vykonanými úkonmi v čase prípravného konania dnes na Krajskom súde v Prešove pokračovalo odvolacie konanie. Obžalovaný bol vydaný českými orgánmi v auguste 2003 na výkon zvyšku trestu. O rozšírení vydania obžalovaného pre trestné stíhanie v niektorých ďalších skutkoch bolo definitívne českým súdom rozhodnuté v januári 2007.
"Súhlas je, lenže obvinenie bolo pred, aj úkony niektoré boli pred, takže tie úkony by mali byť neplatné, no a po súhlase nebolo obvinenie vznesené, takže všetko ostatné je už o ničom," povedal pre médiá právny zástupca obžalovaného Ľubomír Samuel.
Mikuláš Č. dnes pred senátom KS uviedol, že tieto pochybenia sa "nedajú zhojiť dodatočným súhlasom", nakoľko plnenie príslušného paragrafu stanovuje presné podmienky pre vydanie z inej krajiny.
Obžalovaný sa domnieva, že jeho práva boli porušené aj v prípade dokazovania viny. Podľa neho v dohadovacom konaní o vine a treste, o ktoré požiadal v auguste 2007, pred orgánmi činnými v trestnom konaní uvádzal účelové výpovede, aby odhalil identitu utajených svedkov. Neskôr však žiadosť o dohodu stiahol a preto si myslí, že jeho výpovede nemôžu byť v priebehu hlavného pojednávania použité ako dôkaz.
Mikuláš Č. v odvolaní namietal postup prvostupňového súdu v prípade vykonania viacerých dôkazov. Navrhol, aby súd vypočul svedkov i policajtov z okolia Dunajskej Stredy, ktorí by mohli vniesť viac svetla do objasnenia vraždy Milana Siposa a Emila Potáscha. Rovnako chce, aby sa premietli záznamy rekonštrukcií vykonaných v súvislosti s usmrteniami Pavla Lenharta, Gustáva Slivenského a Jozefa Filipa. Súd by podľa neho mal vypočuť znalca Karla Netíka z ČR a dopočuť znalkyňu Máriu Gažiovú.
Mikuláč Č. rovnako navrhuje, aby bol vypočutý ako svedok aj jeho bývalý advokát Daniel M. Ten bol v tomto procese obžalovaný v súvislosti s vraždou Karcela, neskôr ho však senát z hlavného pojednávania v tejto veci vylúčil, nakoľko bolo proti nemu vedené trestné stíhanie v inom prípade.    
V zmysle Trestného poriadku prokurátori zatiaľ nevyužili právo vyjadriť sa odvolaniu.
"K odvolaniu obžalovaných sa prokurátori vyjadria až v konečnom návrhu, bude to posledný návrh pred rozhodnutím odvolacieho súdu o odvolaniach obžalovaných," uviedol pre médiá zástupca Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies