Mikropodniky budú zostavovať jednoduchšiu účtovnú závierku

NETKY.SK • 23 December 2013, 13:40 • 2 min
Mikropodniky budú zostavovať jednoduchšiu účtovnú závierku

BRATISLAVA - Novela zákona o účtovníctve prináša pre mikro účtovné jednotky od Nového roka možnosť zostavovať len jednoduchšiu účtovnú závierku.

slovakia

left justify in out

Malé podniky budú od Nového roka čeliť menšej byrokracii. Novela zákona o účtovníctve totiž od 1. januára dovoľuje takzvaným mikro účtovným jednotkám zostavovať jednoduchšiu účtovnú závierku. Nová úprava sa týka podnikov s objemom majetku do 350 tis. eur, čistým obratom menším ako 700 tis. eur a s menej ako desiatimi zamestnancami. Firmy budú musieť splniť za bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobie aspoň dve z týchto podmienok. Mikro účtovné jednotky budú podľa novely poskytovať od 1. januára 2014 len informácie o nákladoch, výnosoch a výsledku hospodárenia za vykazovanú časť účtovného obdobia. Namiesto súčasných 45 strán by tak účtovná závierka mala mať pre tieto firmy už iba osem strán.

Podľa ministerstva financií, ktoré novelu vypracovalo, účtovná jednotka, ktorá je na hranici prekročenia alebo neprekročenia veľkostných podmienok prestane byť mikro účtovnou jednotkou, ak prekročí veľkostné podmienky po dve po sebe idúce účtovné obdobia. 

Novela zákona o účtovníctve mala tiež pôvodne zvýšiť hranicu pre povinnosť overenia individuálnej účtovnej závierky audítorom pre obchodné spoločnosti a družstvá. Veľkosť majetku sa mala zvýšiť z 1 mil. eur na 1,5 mil. eur a čistý obrat z 2 mil. eur na 3 mil. eur, čo by znamenalo zníženie počtu subjektov, ktoré by museli byť auditované. V parlamente schválené a prezidentom podpísané znenie novely však tieto podmienky pre overenie účtovnej závierky audítorom v konečnom dôsledku nemenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona