Miškov listom požiada šéfov podnikov štátu o zverejňovanie odmeňovania

NETKY.SK • 9 November 2010, 08:14 • 2 min
Miškov listom požiada šéfov podnikov štátu o zverejňovanie odmeňovania

Miškov listom požiada šéfov podnikov štátu o zverejňovanie odmeňovania

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR má podľa slov svojho šéfa Juraja Miškova snahu transparentne informovať o používaní finančných prostriedkov v obchodných spoločnostiach s účasťou štátu.
"Súčasná vláda sa pri svojom nástupe zaviazala, že budeme presadzovať nárast transparentnosti vo všetkých sférach slovenskej spoločnosti," uviedol dnes na tlačovej besede Miškov.
Transparentnosť by sa podľa jeho slov nemala týkať len nakladania s verejnými prostriedkami v štátnej správe alebo v samospráve, ale mala by sa týkať aj používania finančných prostriedkov v spoločnostiach s majetkovou účasťou štátu.
"Nízka úroveň transparentnosti zdrojov na nákup tovarov, služieb a stavebných prác, ale aj v oblasti odmeňovania vrcholových manažérov v týchto spoločnostiach je často terčom kritiky v médiách. S nevôľou sa na tento jav pozerajú aj občania - naši voliči," konštatoval šéf MH SR.
"Myslím si, že štátny majetok, s ktorým nakladajú spoločnosti s majetkovou účasťou štátu, by mal slúžiť na prospech občanov a nie jednotlivcov," povedal. Tento fakt podľa neho oprávňuje žiadať si informácie a požadovať vyššiu úroveň sprehľadnenia účelu použitia finančných prostriedkov, ktoré majú podniky zverené.
Uviedol zároveň, že považuje za nesprávne, ak štátne podniky odmietajú informovať o nakladaní s verejnými financiami s odôvodnením, že im to zákon neukladá.
"Rozhodol som sa preto, že sa osobným listom obrátim na všetky podniky vo vlastníctve štátu v pôsobnosti ministerstva hospodárstva, aby ochotne sprístupňovali všetky informácie o nakladaní s verejnými financiami do takej miery, do akej im to zákon o ochrane osobných údajov umožňuje. Ide nám v prvom rade o transparentnosť," zdôraznil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona