Mikolášik: Vláda SR musí konať, ak chceme získať z Londýna agentúru EMA

NETKY.SK • 27 Január 2017, 17:17 • 2 min
Mikolášik: Vláda SR musí konať, ak chceme získať z Londýna agentúru EMA

BRUSEL - Slovenská vláda a diplomacia by mali začať konať v prospech presídlenia Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy. Prestížna agentúra EÚ sa bude musieť v dôsledku brexitu presťahovať, pričom o nové umiestnenie jej sídla už teraz bojuje viacero členských krajín. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Mikolášik (KDH).

slovakia

left justify in out

Mikolášik, ktorý je pôvodným povolaním lekár a ktorý je v EP členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI), pre TASR uviedol, že agentúra EMA je jedna z najsilnejších agentúr EÚ. Podľa jeho slov je nenahraditeľná z hľadiska schvaľovania nových liečiv, posilňovania výskumných úloh, ktoré vedú k novým liekom, a vydávania licencií pre nové liečivá. Poslanie EMA je prospešné pre pacientov, lekárov a zdravotníctvo ako také.

 

Europoslanec pripomenul, že Slovensko doteraz nezískalo žiadnu z mnohých výkonných agentúr EÚ, ktoré sú financované z únijného rozpočtu. Dodal, že aj niektoré menšie krajiny ako Slovensko hostia agentúry so skupinami vysokokvalifikovaných odborníkov a majú z toho mnohé výhody.

 

Po odchode Británie z EÚ nemôže agentúra EMA zostať v nečlenskej krajine a ako upozornil Mikolášik, hoci je termín brexitu neistý, už teraz najmenej sedem členských krajín vyvíja iniciatívy zamerané na presídlenie EMA na svoje územie. Ide o Dánsko, Írsko, Rakúsko, Španielsko, Švédsko, Taliansko a najnovšie aj Holandsko, ktoré argumentuje dobrým spojením so svetom, dostupnou angličtinou a dobrým prístupom k bývaniu, školám a službám.

 

"Toto by mohli povedať aj Slováci", tvrdí Mikolášik, ktorý si vie predstaviť sídlo EMA v Bratislave. Upozornil, že je najvyšší čas prejsť od slov k činom, keďže nestačí iba hovoriť, že u nás žiadnu agentúru EÚ nemáme. "Treba ísť aktívne dopredu, podať prihlášku a prejaviť jasnú pozíciu ako členská krajina, ktorá nemá žiadnu agentúru, a zdôvodniť, prečo sme najvhodnejším kandidátom pre tento krok," vysvetlil poslanec. Spresnil, že je to úloha vlády, kde by sa mali premiér a ministri dohodnúť a pripraviť spoločnú pozíciu a oficiálnu žiadosť.

 

Mikolášik tvrdí, že sa pýtal aj slovenských diplomatov v Bruseli, či majú za úlohu preskúmať takúto možnosť, podľa jeho slov sa tak zatiaľ nedeje.

 

Mikolášik upozornil, že Bratislava má ideálnu pozíciu s blízkosťou viedenského medzinárodného letiska, s ponukou cudzojazyčných škôl, a dodal, že v hlavnom meste SR nie je problém sa dohovoriť po anglicky. Slovensko má okrem toho aj históriu a potrebné zázemie farmaceutického priemyslu a tiež dostatok odborníkov v oblasti vedy a výskumu.

 

Európsky parlament ako jedna z rozhodujúcich inštitúcií EÚ berie na vedomie rozhodnutie Európskej komisie o zriadení alebo presídlení nejakej výkonnej agentúry. Mikolášik upozornil, že sa nepamätá na to, že by europoslanci rozporovali rozhodnutie eurokomisie o sídlach agentúr EÚ, čo sa zrejme nestane ani pri presune EMA.

 

"Slovenská vláda musí konať. Musí dať prihlášku a prejaviť silný a podložený záujem o umiestnenie jednej z európskych agentúr do Bratislavy," uzavrel poslanec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona