Mikolášik: Brexit povedie aj k zmene zloženia Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 14:19 • 2 min
Mikolášik: Brexit povedie aj k zmene zloženia Európskeho parlamentu

BRUSEL - Európsky parlament (EP) sa bude musieť zaoberať otázkou prerozdelenia kresiel poslancov v zákonodarnom zbore Európskej únie, ak by sa Británia na základe štvrtkového referenda rozhodla opustiť rady EÚ. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Poslanec pripomenul, že v prípade brexitu budú mať obe strany, EÚ aj Spojené kráľovstvo, dvojročnú lehotu na dohodu o spôsobe "rozvodu". Isté však je, že v tomto prípade by po dvoch rokoch europarlament museli opustiť europoslanci zvolení za túto krajinu.

 

Británia má v súčasnosti v EP 73 poslancov. Najviac, 22 poslancov, vo frakcii Európa priamej slobody a demokracie (EFDD), ktorej spolupredsedom je líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage. V euroskeptickej skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR) je 21 britských poslancov, ktorí v tejto skupine jasne dominujú. Na treťom mieste je Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D), kde je 20 britských poslancov.

 

V ostatných politických skupinách sú predstavitelia Británie zastúpení menej - vo frakcii Zelených šiestimi poslancami, k liberálom a demokratom sa hlási len jeden britský poslanec, rovnako po jednom britskom členovi majú skupina Európska spojená ľavica/Severská zelená ľavica a skupina Európa národov a slobody, ktorú založila Marine Le Penová. Jedna britská poslankyňa patrí do skupiny Nezaradených.

 

Možno konštatovať, že odchod britských europoslancov zo 751-členného EP by bol najväčšou výhrou pre tábor Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorá by si ešte viac posilnila svoje vedúce postavenie. Oslabil by sa tábor socialistov z S&D a značne by stratili na vplyve protieurópske a euroskeptické hlasy v europarlamente. Poslanec Mikolášik pripustil, že možný brexit by viedol k novej štruktúre europarlamentu.

 

"Sú možné dva scenáre. Zostaneme na počte 750 poslancov plus jeden a doplní sa počet podľa kľúča početnosti členských krajín. Druhý scenár, o ktorom sa ešte otvorene nehovorí, je, že by sme znížili počet poslancov o tých britských, ktorí v prípade brexitu opustia Európsky parlament," opísal situáciu Mikolášik. Podľa jeho slov je však pravdepodobnejšia prvá možnosť, pretože v EP bol prijatý kľúč, že táto inštitúcia bude mať "navždy" 750 poslancov plus jedného, čo znamená, že všetky členské krajiny by mali v EP o niekoľko poslancov viac, podľa prerozdeľovacieho kľúča.

 

Ustanovenie 750+1 sa vnímalo ako potrebné najmä z hľadiska rozširovania EÚ o nových členov, ale táto dohoda by mala platiť aj v opačnom prípade, pri "zúžení" únie.

V europarlamente okrem toho po každých voľbách platí aj D'Hondtova metóda prerozdeľovania mandátov podľa politickej príslušnosti zvolených poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies