Mikloško: Vláda a prezident by mali aktívnejšie chrániť kresťanov

NETKY.SK • 17 Február 2015, 17:08 • 2 min
Mikloško: Vláda a prezident by mali aktívnejšie chrániť kresťanov

BRATISLAVA - Prezident a vláda by sa podľa poslanca NR SR Jozefa Mikloška (KDH) mali zasadiť pri medzinárodných rokovaniach o zastavenie vraždenia kresťanov vo svete.

slovakia

left justify in out

Mikloško chce, aby prezidenta a vládu k tomu zaviazal parlamentný ľudskoprávny výbor. Ten o jeho návrhu bude rokovať v stredu. Mikloško svojou iniciatívou reaguje na masovú popravu 21 koptských kresťanov na území Líbye. Mikloško tiež presadzuje, aby výbor odsúdil rastúce prejavy nenávisti, diskriminácie a neznášanlivosti pre náboženské vyznanie.

 

Mikloško tiež upozorňuje, že podľa organizácie Cirkev v núdzi každých päť minút usmrtia vo svete jedného kresťana pre vieru. „Súčasný stav sa preto pokladá po likvidácii kresťanov v čase Rímskej ríše za druhé najväčšie prenasledovanie v histórii ľudstva. Odhaduje sa, že v roku 2013 v tomto holokauste násilne zahynulo viac ako 105 000 kresťanov,“ zdôraznil. Aj keď podľa neho v arabských a afrických štátoch žili po stáročia kresťania s moslimami v dobrých priateľských vzťahoch, po páde diktátorských režimov a tzv. Arabskej jari a po radikalizácii niektorých islamských hnutí sú kresťania pre svoje presvedčenie vyháňaní z domovov a zabíjaní. „Vrcholom tejto perzekúcie je brutálna vražda dvadsaťjeden koptských kresťanov na území Líbye. Je surovým útokom na slobodu vyznania, ktorý dokazuje, že netolerancia a prenasledovanie kresťanov v islamskom svete je realitou,“ povedal Mikloško. 

 

Koptskí kresťania sú v Egypte takmer dve tisícročia, je ich približne osem miliónov. „Sú vystavení násiliu islamských fundamentalistov, ktorí im ničia kostoly, vyháňajú ich z domovov a zabíjajú ich, ako to bolo pri barbarskom zavraždení 21 koptov,“ pripomína poslanec. 

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s rozhorčením odsúdilo popravu 21 občanov Egyptskej arabskej republiky, príslušníkov koptskej cirkvi, ktorá bola vykonaná mimoriadne brutálnym a odsúdeniahodným spôsobom členmi líbyjskej skupiny hlásiacej sa k organizácii tzv. Islamského štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona