Mikloško víta, že má vzniknúť úrad komisára pre ochranu práv detí

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:17 • 2 min
Mikloško víta, že má vzniknúť úrad komisára pre ochranu práv detí

BRATISLAVA – Deti, seniori a zdravotne postihnutí ľudia patria medzi krízové skupiny na Slovensku. Skonštatoval to na úvod štvrtého rokovacieho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec za KDH Jozef Mikloško.

slovakia

left justify in out

Poslanci odštartovali dnešné rokovanie vládnym návrhom zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre zdravotne ťažko postihnutých. Mikloško víta, že táto právna norma prišla do parlamentu. "Nejaký úrad, ktorý by sa venoval týmto ľuďom, by bol veľmi dobrý. Deti sú ohrozované násilím, drogami, pedofíliou. Nejaké systémové opatrenia chýbajú a toto považujem za jedno z nich," skonštatoval Mikloško.

 

Poslanec za stranu Most-Híd Rudolf Chmel (Most-Híd) však upozornil, aby sa nestávalo, že bude parlament, ako aj ministerstvá ignorovať odporúčania novovzniknutých komisárov. "Vychádzajúc z faktu, že samotná Národná rada SR odmietla mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv a vláda, poslanci, ani dotknuté ministerstvá nereagujú na jej odporúčania uvedené v správach, ktoré predložila, ako bude mať zaručený komisár pre deti, ako aj komisár pre zdravotne postihnutých, že ich inštitúcie štátnej a verejnej správy nebudú ignorovať," povedal Chmel. Podľa neho je potrebné prepojenie inštitúcií pôsobiacich v oblasti ochrany ľudských práv.

 

Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO) zase upozornila, že na Slovensku fungujú už organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv a vznik nových komisárov bude mať vplyv na štátny rozpočet. "Otázkou ostáva, či najefektívnejším riešením ako predchádzať porušovaniu práv u detí je vytvorenie osobitného úradu. Zriaďovaním osobitných úradov sa kumulujú funkcie, ktoré by mohli vykonávať iné inštitúcie. V tomto prípade verejný ochranca práv, prípadne Slovenské národné stredisko pre ľudské práva," povedala Jurinová. Preto by podľa nej možno bolo riešením, ak by sa rozšírili kompetencie už existujúcich organizácií. "Dvaja samostatní komisári budú mať podstatnejší dosah na rozpočet, ako by mala integrácia ich agendy pod už existujúce inštitúcie," dodala Jurinová.

 

Úrady nových komisárov pre deti a zdravotne postihnutých ľudí by mali vzniknúť v druhej polovici tohto roka. Ich úlohou bude chrániť práva týchto ľudí na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Návrh na zriadenie inštitútov pripravilo Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

 

Osobu vhodnú na post komisára pre deti bude musieť prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Oba posty sa budú obsadzovať na obdobie šiestich rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies