Mikloško chce poslanecký prieskum na ÚPN

NETKY.SK • 19 Október 2013, 11:12 • 2 min
Mikloško chce poslanecký prieskum na ÚPN

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Jozef Mikloško chce iniciovať v Ústave pamäti národa (ÚPN) poslanecký prieskum. Ako povedal pre agentúru SITA, je nutné, aby sa poslanci oboznámili so situáciou v ÚPN. Ak by sa mu nepodarilo iniciovať prieskum, chce zorganizovať v ústave poslaneckú návštevu.

slovakia

left justify in out

„Uvidíme, či cez nejaký výbor sa mi to podarí presadiť a schváliť, a keď nie, tak zoberiem niekoľko poslancov z viacerých klubov, aj z opozície, aj z koalície. Pôjdeme tam na niekoľko hodín sa porozprávať a skúsiť obrúsiť trenice, aby sa zbytočne nesiahalo na podstatu tohto ústavu,“ konštatoval.

Mikloško upozornil, že parlamentom bol vo februári zvolený vysokou ústavnou väčšinou nový predseda Ondrej Krajňák, ktorý má veľkú dôveru NR SR. „Samozrejme, spolupráca so správnou radou musí existovať, musia sa nájsť kontakty s tým, že si nebudú navzájom robiť zle,“ dodal. 

História Slovákov najmä v období fašizmu a komunizmu nie je podľa Mikloška dostatočne preskúmaná, mladá generácia o nej málo vie. „Preto viesť nejaké žabomyšie vojny by bolo veľmi nemúdre,“ povedal s tým, že všetky rozumné postotalitné krajiny takéto ústavy majú, študujú túto históriu, otvárajú takzvané trináste komnaty. 

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák odmietol v stredu otvoriť mimoriadne zasadnutie správnej rady a rokovanie opustil, čím sa dostal do sporu s ostatnými členmi správnej rady. Následne správna rada odhlasovala uznesenie, podľa ktorého Krajňák dlhodobo nerešpektuje postavenie a úlohy orgánov ústavu. „Plne rešpektujem Správnu radu ÚPN a právomoci, ktoré sú jej zákonom zverené a mojím záujmom je, aby si Správna rada ÚPN tieto právomoci aj riadne plnila. Ako predseda Správnej rady ÚPN som vždy vyvinul maximálne úsilie, aby Správna rada ÚPN mala vhodné podmienky pre svoje fungovanie a disponovala potrebnými podkladmi. Nemôžem sa preto stotožniť s krokmi, ktoré ohrozujú činnosť a funkčnosť ÚPN,“ povedal Krajňák v stredu pre agentúru SITA. 

Krajňáka sa zastala odborová organizácia Nezávislých kresťanských odborov Slovenska pri ÚPN. „Ondrej Krajňák bol do funkcie predsedu Správnej rady ÚPN zvolený ústavnou väčšinou v Národnej rade SR. Keďže nedochádza k dohode s členmi Správnej rady ÚPN na ním predkladaných návrhoch, napr. na zmeny v Stanovách ÚPN, ktoré sú v rozpore so zákonom o ÚPN, čo v minulosti konštatovala v stanovisku aj Dozorná rada ÚPN, na organizačných opatreniach v záujme plnenia ďalšieho fungovania ústavu v súlade s jeho poslaním, ako aj návrhoch na odstránenie nedostatkov z posledných rokov, sa reálne ohrozuje ďalší chod Ústavu pamäti národa,“ povedal pre agentúru SITA predseda organizácie Stanislav Labjak. 

Krajňák tiež tento týždeň oznámil, že bývalý predseda ústavu Ivan Petranský, ktorý sa v ústave zamestnal, v ňom už nepracuje. Podľa informácií agentúry SITA Petranský nie je zamestnancom ÚPN, pretože podľa právnej analýzy jeho pracovná zmluva je neplatná. Petranský však zostáva naďalej členom Správnej rady ÚPN, do ktorej ho za člena vymenoval vo februári prezident SR Ivan Gašparovič. Petranskému sa skončilo funkčné obdobie šéfa ÚPN 31. januára. V ústave zostal pracovať ako radový referent. Pracovnú zmluvu s ním podpísal Augustín Lang, ktorý ústav viedol na základe poverenia od Ivana Petranského. 

Novým predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa sa stal 13. februára Ondrej Krajňák. Rozhodol o tom parlament, keď nominant vládneho Smeru-SD v tajných voľbách získal podporu 105 zo 140 prítomných poslancov. Národná rada zvolila nového šéfa ústavu až na tretí raz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona