Mikloš: Zrušenie rovnej dane bolo aj podľa údajov vlády strieľaním do kolena

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 14:43 • 2 min
Mikloš: Zrušenie rovnej dane bolo aj podľa údajov vlády strieľaním do kolena

BRATISLAVA – Zrušenie rovnej dane bolo hlúpym a nezodpovedným krokom. Vyhlásil to dnes na záver ôsmeho rokovacieho dňa 21. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec za SDKÚ-DS a bývalý minister financií Ivan Mikloš. V pléne obhajoval novelu zákona o dani z príjmov, ktorú pripravil spolu s kolegami zo strany.

slovakia

left justify in out

Právnou normou chce opozičná SDKÚ-DS vrátiť daň z príjmu pre firmy na pôvodnú úroveň 19 % zo súčasných 23 %. Daň zvýšila vláda Roberta Fica (Smer-SD) od januára tohto roka. "To, že zrušenie rovnej dane bolo strieľaním si do vlastného kolena, to už začínajú potvrdzovať aj oficiálne údaje vlády, ktoré napríklad zverejnila vo štvrtok v daňovej prognóze," vyhlásil Mikloš.

Narážal tým na najnovšiu daňovú prognózu, ktorú vo štvrtok 27. júna zverejnilo ministerstvo financií. Podľa nej budú celkové príjmy štátneho rozpočtu SR v roku 2013 medziročne o 347 miliónov eur nižšie, než predpokladala prognóza z februára tohto roka.

Návrh, ktorý SDKÚ-DS predložila parlamentu, nie je síce podľa Mikloša návratom k rovnej dani, je len čiastkovým opatrením. No aj tak podľa neho môže zabezpečiť to, aby boli škody menšie, aby rástla ekonomika Slovenska rýchlejšie a aby bolo viac práce a zamestnanosti. "Aj preto odporúčam všetkým poslancom, aby tento návrh podporili," podotkol Mikloš.

Poslanec z vládneho Smeru-SD Daniel Duchoň má však opačný názor. Tento návrh zákona podľa neho nemožno podporiť, lebo je v rozpore s konsolidáciou verejných financií. "Ukazuje sa a je jasným faktom, že aj vďaka zvýšenej sadzbe je daňový výber, čo sa týka dani z príjmu právnických osôb, vyšší o 230 miliónov eur," argumentoval Duchoň.

Poslanci NR SR budú v rokovaní pokračovať v pondelok 1. júla o 11.00 hodine. Ďalší rokovací týždeň otvoria diskusiou o novele zákona o poľovníctve, ktorú plénu predstaví opozičný poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon. Chce v nej upraviť podmienky pri prenájme poľovných revírov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies