Mikloš: Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:46 • 2 min
Mikloš: Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci

BRATISLAVA - Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho. Pre TASR to povedal bývalý minister financií a súčasný šéf poradcov ukrajinskej vlády Ivan Mikloš. Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Mikloša bude kľúčové urobiť všetko pre to, aby nebola ohrozená európska integrácia a spoločný trh. "Jednoznačným plusom európskej integrácie, ktorú nikto nespochybňoval, bolo odbúranie hraníc pre voľný pohyb tovaru," povedal Mikloš.

 

Hlasovanie v referende označil za tesné, krajina je rozdelená na takmer dve rovnaké polovice, myslí si. "Je dosť pravdepodobné, že Škótsko sa bude chcieť teraz od Británie oddeliť, otvorená je aj otázka Írska," uviedol. Mikloš si nemyslí, že by Britániu v tejto veci nasledovali i iné krajiny. "Británia v tom bola vždy špecifiká, že sa necítila byť až tak súčasťou Európy," povedal.

 

Pre slovenské predsedníctvo bude podľa neho výsledok referenda výzvou. "Slovensko čakajú rokovania, vyjednávania ako ďalej a v nich zohrá významnú úlohu," vysvetlil. Odchod Británie z EÚ podľa neho zo Slovákov pocítia najmä tí, ktorí pracujú v Británii bez občianstva. V akej miere to pocítia na reálnom živote obyvatelia Slovenska bude podľa neho závisieť od vývoja situácie.

 

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

 

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies