Mikloš: Vláda dokazuje, že nevie riadiť verejné financie a krajinu

NETKY.SK • 18 September 2013, 12:28 • 2 min
Mikloš: Vláda dokazuje, že nevie riadiť verejné financie a krajinu

BRATISLAVA - Vláda SR dokazuje, že nevie riadiť verejné financie a nevie riadiť krajinu. Na dnešnom brífingu to vyhlásil poslanec SDKÚ-DS a exminister financií Ivan Mikloš s tým, že prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) najskôr profitoval z rekordného ekonomického rastu a neskôr, keď prišla kríza, pokračovali v rozdávaní cez rekordne rastúce zadlženie.

slovakia

left justify in out

"Aj preto sme v roku 2010 zdedili obrovský deficit, ktorý sme v roku 2011 výrazne znížili. Teraz, keď v tom treba pokračovať, vláda to nerobí, lebo to buď nevie, alebo sa toho bojí," myslí si opozičný poslanec. Podľa jeho slov teda kabinet robí takú politiku, ktorá ohrozuje úspešnú budúcnosť Slovenska, životnú úroveň občanov a vytváranie pracovných miest.

Na otázku TASR, ako by sa v súčasnosti správal, keby bol ministrom financií, Mikloš odvetil, že určite by nedvíhal priame dane, nezhoršoval Zákonník práce, ale spružnil by ho, zlepšoval by podnikateľské prostredie, zvyšoval efektívnosť verejných výdavkov a šetril. Zároveň pripustil, že ak by nejaké dane zvyšoval, určite by to neboli priame, ale majetkové dane. "Ministrom financií som bol dvakrát a vždy sa v tom čase výrazne ozdravili verejné financie, vždy sa naštartoval rast a znížil deficit. Za mňa hovoria výsledky," zdôraznil.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec upozornil, že dlh Slovenska má rekordnú úroveň. "Za minulý rok to bolo 52,1 % HDP, ale za prvý kvartál tohto roka je to už 54,9 %. Tento nárast je najvyšší spomedzi všetkých postkomunistkých krajín a šiesty najvyšší v EÚ. Vláda na to len bezradne pozerá a predložila návrh rozpočtu, ktorým zadlženosť ešte zvyšuje," tvrdí.

Štefanec tiež uviedol, že SR má druhú najnižšiu konkurencieschopnosť. "Len Grécko je v celej EÚ horšie. Vláda svojimi opatreniami túto situáciu len zhoršuje," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies