Mikloš: Preštudoval som návrh rozpočtu do detailov, nemyslím si, že je dobrý

NETKY.SK • 2 December 2014, 14:06 • 2 min
Mikloš: Preštudoval som návrh rozpočtu do detailov, nemyslím si, že je dobrý

BRATISLAVA - Vládny návrh rozpočtu na rok 2015 nie je dobrý. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a bývalý minister financií Ivan Mikloš.

slovakia

left justify in out

"Predkladal som veľa rozpočtov, bol som pri predkladaní ešte väčšieho počtu rozpočtov, tento rozpočet som si preštudoval do detailov a nemyslím si, že je dobrý," vyhlásil Mikloš počas dnešnej parlamentnej rozpravy k zákonu roka.

 

Na druhej strane, je podľa neho pravda, že mohol byť aj horší. "Veľa krajín západnej Európy má horší rozpočet," pripustil Mikloš. Slovenský rozpočet by podľa jeho slov mohol byť horší, ak by minister financií a vláda postupovali tak, ako napríklad Francúzsko alebo Taliansko. Prípadne, ak by pokračovali v postupe, ktorý vláda použila pri príprave a realizácii rozpočtu na tento rok.

 

Zásadný problém návrhu vidí najmä v tom, že ani len nevykompenzuje konsolidačnú prestávku z roku 2014. Podľa samotného predpokladu ministerstva financií má byť totiž konsolidačné úsilie v roku 2014 záporné na úrovni 1,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pričom na budúci rok má podľa rozpočtu dosiahnuť kladnú úroveň 1 %. "Takže 1,4 % nebude ani vykompenzované jednopercentným konsolidačným úsilím v roku 2015," zdôraznil Mikloš.

 

Aj keby sa teda podľa neho naplnili zámery rozpočtu na budúci rok, ktoré sú ale spojené s rizikami, po troch rokoch vlády Roberta Fica (Smer-SD) bude Slovensko na tom z hľadiska verejných financií horšie ako po prvom celom roku tejto vlády.

 

Okrem toho, že je takáto konsolidácia nedostatočná, podľa Mikloša aj zle vplýva na ekonomiku. Ak by mal ministra financií prirovnať k vodičovi auta, bol by takým vodičom, čo šliape na plyn a potom dupe na brzdu. To sa podľa neho deje posledné tri roky. Rok 2013 totiž predstavoval kladnú konsolidáciu na úrovni 2,4 %, čo Mikloš označil za úspešné. Nasledoval ale rok 2014 so zápornou konsolidáciou a teraz má prísť rok 2015, kde bude opäť kladná. "Plyn, brzda, plyn. Toto je zlé aj preto, že to ekonomike škodí," myslí si exminister financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies