Mikloš: Nevýhodnosť zmien v SPP nie je domnienkou, ale faktom

NETKY.SK • 19 September 2013, 07:58 • 2 min
Mikloš: Nevýhodnosť zmien v SPP nie je domnienkou, ale faktom

BRATISLAVA - Tvrdenia, že vláda pri preberaní 100 % akcií materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) nekoná vo verejnom záujme, ale v rozpore s ním a slúži skôr záujmom finančných skupín, nie sú podľa opozičného poslanca Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) len domnienkami.

slovakia

left justify in out

Vyplývajú priamo z dostupných dokumentov, ako sú nová akcionárska zmluva či vládne materiály súvisiace s reorganizáciou SPP po vstupe nového menšinového vlastníka, českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Ten je sčasti vlastnený aj finančnou skupinou J&T. "Skutočným režisérom a scenáristom celého tohto obchodu nie je vláda, ministerstvo hospodárstva, ale investori, ktorí do SPP vstupujú, stredoeurópski finanční oligarchovia," vyhlásil Mikloš počas svojho viac ako hodinového prejavu na pokračujúcej mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR, ktorej jediným bodom je návrh opozície na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD). 

 

Materiál, z ktorého vláda pri schvaľovaní zmien v SPP vychádzala, podľa Mikloša na viacerých miestach priznáva, že vychádzal z ocenenia vypracovaného samotným manažmentom firmy. Čiže finančnými investormi, ktorí sa chcú zbaviť stratovej materskej spoločnosti SPP. Aj keď sa vláda tvári, že túto firmu bez hodnotnejšieho majetku získa zadarmo, v skutočnosti na seba podľa exministra financií preberá dlh aj všetky jej budúce straty, takže má vlastne mínusovú hodnotu. Nevýhodnosť obchodu podľa Mikloša naznačuje aj zmena v akcionárskej zmluve, ktorá umožňuje zadlžovanie ziskových dcérskych spoločností SPP bez toho, aby s tým štát mohol niečo urobiť. Ako príklad uviedol nedávne rozhodnutie, že firmy Eustream a SPP Infrastructure môžu vydať dlhopisy v celkovom objeme 2 miliárd eur, z čoho miliardu si už na trhu aj požičali. Tieto peniaze pritom majú podľa opozičného poslanca slúžiť na to, aby EPH mohol za výhodnejších podmienok postupne splatiť úver, za ktorý 49 % akcií v SPP kupoval. Takýto postup však škodí SPP a štátu a naopak pomôže menšinovému akcionárovi, tvrdí Mikloš.

Ďalšou pre štát nevýhodnou zmenou, ku ktorej došlo v novej akcionárskej zmluve, má byť úprava spôsobu, akým sa riešia prípadné spory medzi spoluvlastníkmi. Kým doteraz sa prihliadalo aj na slovenské právo, podľa poslanca SDKÚ-DS sa po novom táto oblasť riadi už výlučne len anglickým právom. "Všetky veci, o ktorých hovorím, svedčia silnejšie ako wordovská stopa v dokumente o tom, že vláda Roberta Fica pri tejto transakcii konala v rozpore s verejným záujmom, celé to prebehlo v réžii finančných skupín a som presvedčený, že dokonca došlo k takému porušeniu zákonov, ktoré môže zakladať podozrenie zo spáchania trestných činov," dodal vo svojom vystúpení Mikloš.

Podľa premiéra Fica však v celom aktuálnom spore ide len o ceny plynu a rozdielny prístup k ich regulácii. "Na jednej strane je Smer-SD, ktorý chce stabilné ceny pre domácnosti, na druhej strane zdivočelá opozícia, ktorá chce zvyšovať ceny plynu pre domácnosti. O tomto je celá schôdza," vyhlásil šéf exekutívy na začiatku schôdze. Ak niekto môže za vstup finančných skupín do SPP, tak je to podľa neho súčasná pravicová opozícia, ktorá v minulosti umožnila privatizáciu plynární.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies