Mikloš: Čísla v Programe stability hovoria iné ako písmenká, a to je problém

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 17:32 • 2 min
Mikloš: Čísla v Programe stability hovoria iné ako písmenká, a to je problém

BRATISLAVA - Pozitívne na Programe stability SR na roky 2014 až 2017 je fakt, že sa takýto materiál pripravuje a je založený na odborných a nezávislých prognózach.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v Národnej rade (NR) SR v rámci rozpravy k tomuto bodu opozičný poslanec a bývalý šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). 
     

Následne ale pokračoval kritikou materiálu, ktorý plénu predstavil súčasný minister Peter Kažimír (Smer-SD). Nepáči sa mu predovšetkým interpretácia čísiel v tomto dokumente. Tie Mikloš nespochybňuje a sú podľa neho korektné, v Programe stability však podľa neho čísla tvrdia iné ako písmenká. "A to je samozrejme problém," zdôraznil.
     

Čísla v dokumente podľa neho napríklad ukazujú, že vláda síce konsoliduje, ale nie správnym spôsobom. "Znižuje deficit verejných financií, ale problém je v tom, že to robí spôsobom, ktorý je neudržateľný a neprispieva k rastu našej konkurencieschopnosti," kritizoval Mikloš. To je podľa neho základný problém politiky vlády Roberta Fica (Smer-SD).
     

Ako príklad uviedol 23 opatrení, ktorými vláda v minulom roku konsolidovala verejné financie. Zaokrúhlene nimi podľa Mikloša ušetrila 1,6 miliardy eur oproti tomu, keby neurobila žiadne opatrenia. Súčasne však nimi zvýšila aj výdavky o približne 400 miliónov eur. Mikloš kritizoval tiež vplyv vlády na podnikateľské prostredie či neefektívnu reformu verejnej správy.
     

V reakcii na rozpravu minister Kažimír pripomenul, že za minulý rok sa štrukturálny deficit SR znížil z 3,8 na 1,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Preto podľa neho nie je pravdou, že by sa to neurobilo udržateľným spôsobom. "To sa totiž nedá urobiť inak ako udržateľným spôsobom, lebo na tom je podstata výpočtu štrukturálneho deficitu ako takého," podčiarkol.
     

Pripomenul, ako mu opozícia neverila, že deficit klesne pod 3 % HDP. Napriek tomu sa tak stalo. Odmietol tiež kritiku reformy verejnej správy s tým, že Mikloš ju mohol zreformovať už dávno, keďže celý jeho život je pretkaný pôsobením vo verejných inštitúciách. "Mali ste urobiť viac, mali by sme tu nebo na zemi. Nemáte právo nás šticovať a poučovať, pretože my sa snažíme," bránil sa minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies