Mikloš: Bratislavský neformálny summit lídrov EÚ by som nepreceňoval

NETKY.SK • 7 September 2016, 15:40 • 2 min
Mikloš: Bratislavský neformálny summit lídrov EÚ by som nepreceňoval

BRATISLAVA - Neformálny summit lídrov Európskej únie, ktorý sa bude konať v Bratislave, je pre Slovensko istá príležitosť zviditeľniť sa, ale netreba ho preceňovať. Povedal to pre TASR bývalý podpredseda vlády a exminister financií Ivan Mikloš, ktorý v súčasnosti radí ukrajinskej vláde v oblasti ekonomických reforiem.

slovakia

left justify in out

Mikloš neočakáva zásadný posun v otázke brexitu, utečencov či zmene komunikácie Únie voči občanom. Tieto výzvy však treba podľa neho riešiť, inak Únia neprežije. "To, či a ako prežije Európa, bude závisieť od toho, ako budú zvládnuté tieto výzvy," povedal pre TASR.

 

Bratislavský summit podľa neho nezohrá veľmi významnú úlohu pri brexite. "Brexit bola udalosť, ktorá obrovským spôsobom zatriasla nielen Európou, ale aj Veľkou Britániou. Ukazuje sa, že prívrženci brexitu nemali žiadnu stratégiu. Predpokladám, že tá téma nebude vyriešená počas nášho predsedníctva. Bude sa ťahať cez ďalšie predsedníctva," povedal.

 

Podľa Mikloša treba riešiť aj zrozumiteľnosť Únie voči občanom. "Musíme byť schopní pomenovať problémy. Lebo niekedy z dôvodov politickej korektnosti a zo strachu z označenia za xenofóbov sa bojíme problémy otvorene pomenovať," uviedol Mikloš, podľa ktorého by sme sa nemali báť otvorene hovoriť o hrozbe radikálneho islamu. "Radikálny islam je hrozbou pre Európu a Európa sa musí správať omnoho aktívnejšie v ochrane hodnôt, na ktorých je postavená. Tolerancia k intolerancii je nebezpečná a môže zničiť Európu," vyhlásil.

 

Rovnako podľa Mikloša treba efektívnejšie chrániť vonkajšie hranice Schengenu a všetci by sa na tejto ochrane mali podieľať. Zároveň však treba podľa Mikloša akceptovať názor, že Únia potrebuje nejakú spoločnú azylovú politiku.

To, že sa európski lídri stretnú v Bratislave, je podľa neho dané najmä tým, že sme predsedníckou krajinou a nie zásluhou vlády. Zdôrazňuje, že pre imidž krajiny je dôležité, v akej súvislosti sa o nej hovorí.

 

Kým za vlád Mikuláša Dzurindu sa o Slovensku podľa Mikloša hovorilo pozitívne ako o reformnom tigrovi, dnes už vnímanie také pozitívne nie je. Poukázal na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o kontrole všetkých moslimov, či o prípadoch z minulosti. Medzi nimi spomenul únos prezidentovho syna či situáciu, kedy slovenskí policajti dali turistovi do batožiny výbušninu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies