Mikloš sa opäť usvedčil z neznalosti právneho stavu

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:04 • 2 min
Mikloš sa opäť usvedčil z neznalosti právneho stavu

Mikloš sa opäť usvedčil z neznalosti právneho stavu

slovakia

left justify in out

img

Minister financií SR Ivan Mikloš sa opäť raz usvedčil z účelovosti a z neznalosti existujúceho právneho stavu. Uvádza sa v dnešnej reakcii predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina na udelenie pokuty NS vo výške 33.000 eur, o ktorej rozhodol minister Mikloš. Sankcia bola udelená pre opätovné odmietnutie vládneho auditu. Mikloš uložil pokutu aj osobne Harabinovi, a to 1000 eur.
Podľa šéfa NS "nezákonná" pokuta potvrdila, že od začiatku chce minister financií iba politicky zlikvidovať samostatný rozpočet NS a hľadá na to mediálne krytie. "Keď chce byť rezort financií taký transparentný a objektívny, tak nech najskôr skontroluje kurzový omyl pri predaji akcií SPP, kde štát prišiel o deväť miliárd slovenských korún," vyzýva Harabin ministerstvo v stanovisku, ktoré TASR poskytol tlačový a informačný odbor NS SR.
Vzhľadom na to, že predseda NS Harabin dnes opakovane znemožnil MF kontrolu, sa šéf rezortu rozhodol udeliť NS spomínané pokuty, čím využil ustanovenia zákona o finančnej kontrole. Kontrolná skupina pôjde na NS znovu v utorok 3. augusta. V prípade, že sa situácia vyvinie podobne, je možné udeliť spomínanú pokutu aj opakovane. Minister zdôraznil, že kontrola nakladania s verejnými zdrojmi je podľa zákona v kompetencii jeho rezortu a ani NS si nemôže vyberať, či ho bude kontrolovať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) alebo MF.
Znovu upozornil, že Harabin nakladá s peniazmi daňových poplatníkov a preto sa kontrola uskutoční. „Ak NS opakovane bude znemožňovať výkon takejto kontroly, tak ja budem opakovane uplatňovať možnosti, ktoré mi dáva zákon a udeľovať NS, aj pánovi Harabinovi osobne pokutu," vyhlásil Mikloš.
Ministerstvo sa rozhodlo zverejniť aj celú korešpondenciu medzi ním a NS ohľadne toho, kedy sa kontrola má uskutočniť. Poverenie na vládny audit, ktoré Mikloš podpísal 21. júla, je podľa neho totožný s podobným, aké za minulej vlády vtedajší šéf rezortu rozhodol pre kontroly na NS. Tie sa uskutočnili v rokoch 2007 a 2009.
„Neviem, prečo sa pán Harabin bojí, on asi bude vedieť lepšie, aké má dôvody, či má na to dôvody, že ministerstvo bude kontrolovať efektívnosť, účelnosť a zákonnosť nakladanie s prostriedkami,“ uviedol minister. Podľa Mikloša je smutné, ak najvyšší predstaviteľ inštitúcie, ktorá má chrániť zákon, takýmto spôsobom po ňom šliape. Mikloš tvrdí, že predseda súdu len hľadá neustále nové dôvody na to, aby audítorov nevpustil na NS. Prípadné ďalšie opatrenia bude konzultovať s ostatnými členmi vlády.
Harabin dnes požiadal o vykonanie kontroly NKÚ. "Nemáme čo tajiť, občania si sami môžu urobiť obraz hospodárenia s verejnými prostriedkami na Najvyššom súde," tlmočil slová Harabina tlačový odbor. Podľa neho sa kontrola rezortu financií spolitizovala, pretože Mikloš potvrdil, že mu nejde o nezávislý audit, ale iba o škandalizáciu s cieľom odňať rozpočtovú kapitolu NS. Z uznesenia pléna Ústavného súdu SR vyplýva, že výkonná politická moc – rezort financií ani nemôže kontrolovať NS, tvrdí Harabin.
Mikloš v piatok 30. júla informoval, že Harabin znemožnil kontrolu na NS. Kontrola sa mala pôvodne uskutočniť v utorok 27. júla. Na žiadosť NS SR sa termín posunul na štvrtok 29. júla. Tejto žiadosti vyhoveli, keď však v dohodnutom termíne prišla kontrolná skupina na súd, jeho predseda znemožnil audit spochybnením platnosti poverenia. Minister ho podpísal 21. júla s tým, že kontrola sa môže konať od 27. júla.
Harabin vo štvrtok 29. júla požiadal kontrolórov rezortu financií pri vstupnom pohovore, aby mali podľa zákona poverenie na kontrolu odo dňa, kedy ju chcú reálne vykonať. Ak by podľa NS rezort financií priniesol poverenie s dátumom 29. júla, mohli začať kontrolu okamžite.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies