Mikloš hovorí o predražení na základe záverov pseudokomisie

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:04 • 2 min
Mikloš hovorí o predražení na základe záverov pseudokomisie

Mikloš hovorí o predražení na základe záverov pseudokomisie

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) hovorí o predražení projektov, ktoré majú byť spolufinancované z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) na základe záverov komisie, ktorej legitimita je nejasná. V reakcii na dnešné Miklošove vyjadrenia o predražení zazmluvnených projektov o 220 miliónov eur to povedal exminister financií Ján Počiatek (Smer-SD).
      Jediným hmatateľným výsledkom postupu Ivana Mikloša, ktorý sa rozhodol prehodnotiť postoj ministerstva k zazmluvneným projektom, bude podľa Počiatka výrazné zdržanie celého procesu informatizácie verejnej správy a naštrbenie jeho komplexnosti.
      "Existuje nejaká pseudokomisia, ktorá bola zriadená za veľmi nejasných okolností. Neexistuje žiadny štatút tejto komisie, nie je vôbec známe, kto sú členovia tejto komisie, aká je ich odbornosť. A táto komisia vygenerovala nejaký názor, údajne preštudovala celých desaťtisíc alebo koľko strán," vyhlásil Počiatek. Komisia podľa neho dospela k záveru o predražení projektov "na základe svojej vnútornej diskusie" bez toho, aby boli známe ich analýzy, zápisnice z porád a podobne. "Tvrdiť, že je niečo predražené, na základe nejakých diskusií na chodbe je neprofesionálne," zdôraznil Počiatek.
      Dodal, že OPIS podľa neho patrí medzi vôbec najtransparentnejšie operačné programy v histórii. Dodal, že jeho ministerstvo vypracovalo aj základnú stratégiu a koncepciu, ktorá zabezpečovala vzájomnú kompatibilitu jednotlivých projektov. "Postupy, podľa ktorých boli jednotlivé projekty vyberané, boli v súlade so stratégiou a koncepciou, na všetko je jasná dokumentácia k verejným obstarávaniam, všetko monitorovala Európska komisia a žiadne zásadné výhrady zo strany komisie na adresu tohto operačného programu neboli. Štúdie realizovateľnosti boli realizované nadnárodnými spoločnosťami," povedal Počiatek. Dodal, že projekty rôznym spôsobom do seba zapadajú a ak niektoré z nich nebudú realizované, tie, ktoré sa budú realizovať, môžu mať problémy. "Niektoré služby sa nebudú dať realizovať bez toho, aby na to nebola v inej oblasti vytvorená platforma," dodal. Na margo úmyslu Ivana Mikloša rokovať s jednotlivými firmami o znížení ceny, Počiatek povedal, že sa firmy pod tlakom možno vzdajú svojej marže len preto, aby mohli projekt realizovať, zvlášť, ak sa budú obávať eventuálneho umiestnenia na nejakú "čiernu listinu" z hľadiska verejných obstarávaní. To však podľa neho nebude dôkaz, že projekty boli predražené.
      Minister financií Ivan Mikloš na dnešnej tlačovej konferencii uviedol, že v oblasti informatizácie verejnej správy boli za predchádzajúcej vlády mnohé vážne nedostatky, pričom najvážnejším z nich je výrazné predraženie projektov.
      Na tzv. prvú os Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) je z eurofondov vyčlenených viac ako 900 miliónov eur, z čoho doteraz bolo na rôzne projekty zazmluvnených 465 miliónov eur. "Odhad predraženia je až 220 miliónov eur, čo je takmer polovica zo zazmluvnenej sumy," priblížil minister.
      Analýza nového vedenia ministerstva financií, ktorá trvala dva mesiace a pokrývala spolu 33 projektov, odhalila podľa Mikloša aj ďalšie nedostatky. Jedným z nich je očakávané drahé prevádzkovanie informačných systémov verejnej správy v budúcnosti, kde by sa náklady na prevádzku po dokončení projektov v porovnaní s dnešným stavom zdvojnásobili. "Tretím problémom je nízka alebo žiadna pridaná hodnota pre užívateľov," podčiarkol šéf rezortu financií.
      V mnohých projektoch v rámci OPIS podľa Mikloša neboli dodržané ani základné pravidlá nevyhnutné na to, aby Slovensko získalo nárok na nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Hrozilo tak, že viaceré z nich by neboli prefinancované, resp. by museli byť hradené len zo štátneho rozpočtu. Z 19 projektov v rámci štátnej správy ministerstvo podľa Mikloša nenašlo ani jeden, v ktorom by sa dalo pokračovať bez zmeny. Pri 10 projektoch navrhuje rezort pokračovať so zmenami, u štyroch len pri úplnom odstránení závažných nedostatkov, dva navrhuje zlúčiť a zvyšným trom projektom ministerstvo navrhuje úplne zrušiť nárok na nenávratný finančný príspevok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies