Mike Rogers: Odpočúvame, aby sme nezlyhali ako pri fašizme

NETKY.SK • 28 Október 2013, 12:03 • 2 min
Mike Rogers: Odpočúvame, aby sme nezlyhali ako pri fašizme

WASHINGTON - Európania by mali byť USA vďační za to, že odpočúvajú telefónne komunikácie na ich území. Tvrdí to americký poslanec Mike Rogers.

slovakia

left justify in out

Podľa slov republikána by európske krajiny mali byť rady, že Američania sledujú tok informácií na ich území a zaisťujú tak ich bezpečnosť. Rogers tvrdí, že tak robia v záujme boja proti terorizmu a ochrany životov ľudí. Vďační by podľa slov zákonodarcu mali byť najmä Francúzi, ak by si uvedomili, aké to bolo užitočné. Poukázal pritom na potrebu zlepšenia činnosti tajných služieb na starom kontinente. Rogers taktiež podotkol, že Američania zlyhali v čase nástupu fašizmu v Európe, čo vyvrcholil smrťou miliónov ľudí. Za aktuálne napätie preto podľa neho môžu médiá, ktoré na vec zle nazerajú a zle o nej informujú.

"V 30. rokoch sme mali túto debatu. Rozhodli sme sa vypnúť našu schopnosť počúvať našich priateľov. Pozrite sa, čo sa stalo. Vzostup fašizmu a komunizmu. Neodhalili sme to a skončilo to smrťou desiatok miliónov ľudí," vyjadril sa poslanec a pokračoval: "Ak by francúzski občania vedeli, o čom to bolo, tlieskali by nám a otvárali šampanské. Je to dobrá vec, udržiava Francúzov v bezpečí, udržuje to našich európskych spojencov v bezpečí," povedal Rogers, ktorý označil za "úplne nesprávne" medializované informácie o sledovaní 70 miliónov telefonátov na francúzskom území v priebehu mesiaca. "Vidia iba tri alebo štyri kúsky z tisícčlánkového puzzle a chcú prísť k nejakému záveru," skonštatoval republikán, na ktorého nadviazal aj jeho stranícky kolega Peter King. Podľa jeho slov by sa Obama mal prestať ospravedlňovať a stavať sa do defenzívnej pozície. 

Kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden v júni a následne ušiel z USA, aby napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies