Mika: Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS v parlamente zvíťazila politika

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 12:59 • 2 min
Mika: Pri voľbe generálneho riaditeľa RTVS v parlamente zvíťazila politika

BRATISLAVA – V parlamente zvíťazila politika, neprebudil som sa zo zlého sna ani v ňom nežijem, ja žijem v realite. Aj týmito slovami komentoval utorkovú (20. 6.) voľbu generálneho riaditeľa RTVS jej súčasný šéf Václav Mika na dnešnom stretnutí s médiami v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Celkovú atmosféru v televízii a rozhlase i tú vlastnú označil za veľmi dobrú. "Najmä preto, že sa podarilo niečo neskutočné - päť rokov najlepšej mediálnej práce môjho života s úžasnými ľuďmi. Tých päť rokov je vizitkou práce nie Václava Miku, ale manažmentu a celého RTVS," doplnil s tým, že plánuje urobiť ešte ďalšiu tlačovú konferenciu tesne pred ukončením mandátu, kde chce vykonať odpočet činností RTVS.

 

"Vôbec neľutujem, že som do toho súboja pôvodne projektov, nakoniec parlamentného, išiel. Tých päť rokov nám dávalo mandát kontinuity, podporil ma tím a spoločné úsilie RTVS. A nakoniec, považujem sa za bojovníka, nevzdávam veľké výzvy bez boja a ten boj som si dotiahol aspoň do druhého kola," vyhlásil stále aktuálny šéf verejnoprávneho rozhlasu a televízie.

 

Podľa neho sa téma RTVS stala jednou z hlavných mediálnych a spoločenských tém. "To je niečo výnimočné, pred piatimi rokmi som takejto atmosfére nečelil ani som ju nemal dopriatu. Stalo sa to vďaka tomu, že sme získali podporu - od kolegov zvnútra televízie a rozhlasu, od tých, ktorí mi nakoniec v parlamente dali hlas bez toho, aby som mal voči nim akýkoľvek záväzok," konštatoval a ocenil tiež podporu širokej a najmä odbornej verejnosti.

 

Miku teší, že v posledných dňoch sa zmobilizovalo úsilie kreatívneho audiovizuálneho priemyslu. "Ľudí, ktorí mali šancu pracovať s RTVS a ocenili ten typ štandardu spolupráce, ktorý som nastavil," doplnil a k podpore širokej verejnosti poznamenal: "Sú to ľudia, ktorých nepoznám, nemal som s nimi šancu spolupracovať a napriek tomu bol prst hore, to je niečo, čo je pre mňa nezabudnuteľné a niečo, z čoho by RTVS mohla pre budúcnosť ťažiť."

 

Po slovách vďaky objasnil, čo ho na celej voľbe generálneho riaditeľa RTVS vyrušovalo. Mali to byť napríklad výroky 'Mika nerozbije koalíciu' či 'Mika verzus Fico, Danko, Bugár'. Podľa Miku sa pri voľbe zabudlo na RTVS ako obrovský fenomén kvalitných profesionálov a tiež verejnosť. "Ani raz som nepočul od politikov o záujme verejnosti, z celej debaty vymizla," podčiarkol s tým, že nie je prekvapený, pretože išlo o voľbu v parlamente: "Nemôžem byť sklamaný z niečoho, čo mi vopred dávalo veľmi nízke šance."

 

Mika priznal, že jeho nástupca Jaroslav Rezník, ktorý nastúpi do RTVS 2. augusta, ma veľmi silný mandát. "Možno najsilnejší v histórii, to môže byť aj najväčšou slabinou toho mandátu. Štruktúra hlasov je zložitá," konštatoval a ďalej pripomenul svoje vyhlásenie, že keby dostal hlasy od istého politického subjektu, s ktorým má minimálne hodnotového prieniky, zvažoval by, či v mandáte môže pokračovať.

 

Hodnotiť svojho súpera v druhom kole voľby však Mika odmietol. "Nebudem hodnotiť Jara Rezníka, som si dal záväzok, ktorý je jasný, počkám si, nie slovo, ale skutky budú rozhodovať. Ako sa Jaro bude chovať, tak mu budem buď držať palce, alebo menej."

 

Mika tiež zdôraznil, že v záujme zlepšenia šancí na úspech v parlamentnom hlasovaní nebol ochotný robiť kompromisy. "Na konci funkčného obdobia by to bolo úplne smrteľné. A som strašne rád, že môžem konštatovať, a moji kolegovia sú toho súčasťou, že som žiadny kompromis nemusel a neurobil, hlavne nie vtedy, keby išlo o boj o záchranu, ktorý pri kompromisoch nedáva zmysel," vyhlásil šéf RTVS.

 

Reagoval tiež na dnešnú tlačovú konferenciu ministra kultúry SR. "Marek Maďarič nepodporuje Miku, ale RTVS. Tých päť rokov bolo o tom, že vytvoril podmienky, aby RTVS nerobila kompromisy v oblasti programovej služby, personálneho obsadenia, riadenia spravodajstva. Bol to štít, bez toho by to asi nešlo," uviedol Mika na margo šéfa rezortu kultúry s tým, že jeho vyjadrenia majú byť chápané ako slová vďaky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona