Mika: Pre kvalitný program nestačí len plniť zákon

NETKY.SK • 2 Január 2016, 08:54 • 2 min
Mika: Pre kvalitný program nestačí len plniť zákon

BRATISLAVA - Bolo by málo uspokojivé, ak by sme v programe verejnoprávnej televízie a rozhlasu plnili iba zákonom určené kvóty a ukazovatele.

slovakia

left justify in out

„Misia verejnej služby ani nemôže byť ohraničená zákonom. Médiá sú veľmi dynamické, verejnoprávne o to viac,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika. Zdôraznil, že ciele RTVS sú obsahové napriek tomu, že zákon o RTVS stanovuje v hodnotení manažmentu RTVS najmä ekonomické ciele. Mika na sto percent garantuje fungovanie spravodajstva, športu, pôvodnej vlastnej tvorby a detskej tvorby. „Pre mňa je veľmi dôležité, že napriek tomu, že o spojení rozhlasu a televízie je množstvo pochybností, je jedna vec úplne jasná – oba tieto fenomény fungujú.“ Spravodajstvo, šport, pôvodnú a detskú tvorbu v tej podobe, ako ich RTVS chce rozvíjať, prináša podľa šéfa RTVS rozhlase i televízia.


Václava Miku teší nárast mediálnej výkonnosti spravodajstva. Dokazujú to aj dlhodobé výsledky prieskumov o kvalite a objektivite spravodajstva RTVS. Zatiaľ sa nestretol s výraznejším problémom, ani škandálom v spravodajstve. „Pre politika je prirodzené, že si vždy chráni svoje záujmy, nech je na ktorejkoľvek strane politickej barikády a je logické, že chce vždy od médií viac. Najlepším signálom je, že nemáme pokutu z rady (Rada pre vysielanie a retransmisiu, pozn. redakcie). Pre mňa najlepším príkladom je, keď vás v priebehu troch dní za ten istý formát kritizuje politik opozície a aj vládny politik. Tak nič lepšie sa nám nemôže stať ako spätná väzba ako to funguje,“ odpovedal Václav Mika SITA na otázku, či cíti tlak zo strany politikov voči diskusným reláciám RTVS, v rozhlase Sobotným dialógom a v televízii k O 5 minút 12. Šéf RTVS očakáva, že počas už prebiehajúcej volebnej kampane budú kritické hlasy na spravodajstvo a publicistiku časté.


Základné ciele manažmentu sa, ako tvrdí generálny riaditeľ RTVS, plnia i v oblasti vlastnej tvorby. „Aktuálne máme vo vývoji dva vlastné pôvodné seriály.“ Mika poukázal na domáci aj medzinárodný úspech Tajných životov. Rozvíja sa detská tvorba, príkladom sú koprodukčné i vlastné projekty RTVS, ako vianočné rozprávky Sedem zhavranelých bratov, Johankino tajomstvo a Svätojánsky venček, premiéra druhej série animovaných príbehov Mimi a Líza, či začiatok nového animovaného seriálu Websterovci. „Zdôrazňujem, ak v médiách niekto podľahne uspokojeniu, že všetko sa napĺňa, tak je to začiatok konca. Je to nikdy nekončiaci príbeh,“ dodal v rozhovore pre SITA Václav Mika.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona