Mika: Bez zmeny financovania v RTVS rozvoj nebude

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:02 • 2 min
Mika: Bez zmeny financovania v RTVS rozvoj nebude

BRATISLAVA – Bez zmeny financovania verejnoprávneho vysielania na Slovensku nie je možný jeho rozvoj, opakovane upozornil na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to v súvislosti s prezentáciou východísk rozpočtu RTVS na rok 2016. Pri tvorbe rozpočtu na budúci rok sa manažment podľa Miku riadil štyrmi prioritami - udržateľnosťou programu televízie a rozhlasu, plneniu zákonnej úlohy RTVS ako národného vysielateľa a udržateľnosťou zdrojov na personálne obsadenie televíznej Jednotky a Dvojky a okruhov Slovenského rozhlasu.

 

Aj keď sú celkové príjmy RTVS na budúci rok približne rovnaké ako tie tohtoročné, rok 2016 prinesie RTVS podľa Václava Miku oveľa vyššie nároky na program. RTVS je národným vysielateľom a poskytovateľom prenosov niekoľkých významných udalostí roka 2016 v politike i v športe – Predsedníctva SR v Rade EÚ v druhom polroku 2016, januárových Majstrovstiev Európy (ME) v krasokorčuľovaní v Bratislave, marcového Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní v Jasnej a májových Majstrovstiev sveta (MS) v kanoistike na divokej vode v Liptovskom Mikuláši. Okrem toho RTVS prinesie svojim poslucháčom a divákom v marci voľby do Národnej rady SR a množstvo ďalších športových podujatí svetového významu, ako sú MS v ľadovom hokeji, MS vo futbale, Tour de France a v neposlednom rade letná olympiáda v Riu de Janeiro. Následkom toho sa v oblasti programu televízie a rozhlasu uzavrú iba zmluvy na jednu sezónu, teda zvlášť na jesennú a zvlášť na jarnú sezónu. “Naša rozpočtová zodpovednosť nám nedovolí ísť do záväzkov, ktoré sú celoročné, v oblastiach, kde máme šancu uzavrieť zmluvy iba na jednu sezónu,“ zdôraznil šéf RTVS počas rokovania rady. Mika priznal, že odmeňovanie pracovníkov RTVS nie je podľa predstáv vedenia RTVS, v súčasnosti sa však stav dá iba udržiavať, bez zmeny vo financovaní rozvoj nie je možný. “Rozvoj je našim cieľom,“ dodal Václav Mika.

 

Na účtoch RTVS by začiatkom roka 2016 malo z roka 2015 ostať 4,3 mil. eur. RTVS v roku 2016 predpokladá príjmy bez finančných operácií 109,58 mil. eur. Aj so spomínaným zostatkom z predošlého obdobia sa tak spolu plánujú príjmy 113,9 mil. eur. Predpokladaný pokles je 5,18 milióna oproti roku 2015, čo je spôsobené najmä znížením príjmov RTVS pre rok 2016 zo zmluvy so štátom. Konkrétne v porovnaní s týmto rokom ide v budúcom roku o zníženie o 0,73 mil. eur vo výdavkoch na program a o zníženie o 3,5 mil. eur vo výdavkoch na investičné akcie zo zmluvy so štátom, ako aj o 0,8 milióna eur menej na digitalizáciu (koniec zdrojov z Operačného programu Informatizácia spoločnosti, OPIS). Cez systém zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, tzv. zmluvu so štátom teda v roku 2016 dostane RTVS 26 mil. eur, čo je oproti tomuto roku (cca 30,23 mil. eur) menej o 4,23 milióna eur. Výdavky zo zmluvy so štátom však neklesnú, menej pôjde na investície. Z hlavného zdroja svojich príjmov – z úhrad za služby verejnosti, tzv. koncesionárskych poplatkov plánuje RTVS na budúci rok príjmy 75 miliónov eur. Trend poklesu príjmov z koncesií sa podľa Miku zastavil.

 

V položke príjmy z reklamy a ostatné vlastné príjmy očakáva RTVS na budúci rok nárast. Konkrétne v oblasti reklamy by to mali byť rovnaké príjmy, približne 4,6 mil. eur. Nárast o jeden milión na sumu 3,8 mil. eur súvisí s nárastom vlastných príjmov, ktoré RTVS získava napríklad z predaja práv alebo vlastného majetku.

 

V roku 2016 RTVS plánuje príjmy z predaja majetku vo výške 1,4 mil. eur, za túto sumu chce predať budovu v Banskej Bystrici. Bežné výdavky RTVS by na budúci rok mali dosiahnuť 111,1 milióna eur a investičné (kapitálové) dva milióny eur. Spolu sú tak výdavky predbežne plánované vo výške 113,1 mil. eur. Ak sa naplní plán a RTVS získa v príjmovej oblasti 113,9 mil. eur, skončí rok 2016 v pluse 0,8 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies