Mihók: Sociálna sféra bez investícií do ekonomiky sa stáva čiernou dierou

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:20 • 2 min
Mihók: Sociálna sféra bez investícií do ekonomiky sa stáva čiernou dierou

BRATISLAVA - Najlepšou sociálnou politikovu je fungujúca ekonomika, povedal dnes v Bratislave predseda SOPK a predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory Peter Mihók počas zasadnutia Zhromaždenia delegátov SOPK.

slovakia

left justify in out

Zlepšenie podnikateľského prostredia v tomto roku predpokladá len 5 % respondentov - členov SOPK, čo je od roku 2007 najnižšie percento. Pre podnikateľov združených v komore je preto podľa Mihóka rozhodujúce, aby vláda vyvážila svoju sociálnu politiku s prorastovou politikou.
     

"Rovnakú pozornosť by mala venovať podpore podnikania, programom na inovácie a lepšiemu čerpaniu európskych prostriedkov. Sociálna sféra bez investícií do ekonomiky sa stáva čiernou dierou," zdôraznil Mihók. Súkromný sektor je rozhodujúci, a preto podľa šéfa SOPK mala vláda urobiť niečo pre súkromný sektor.
     

"Urobme niečo pre súkromný sektor, aby riešil problémy on, a nie daňoví poplatníci," reagoval na slová ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktoré vyslovil na dnešnom zhromaždení delegátov, keď povedal, že súkromný sektor je pre ekonomiku Slovenska rozhodujúci.
     

Mihók pripomenul tiež krízu na Ukrajine. "Z hľadiska rozvoja obchodu, rozvoja podnikania a investovania je nevyhnutné, aby politické vplyvy na podnikateľské prostredie boli minimálne. Všetci podporujeme liberizáciu svetového obchodu, bilaterálnych vzťahov a je veľmi zlé, keď sa jednostrannými politickými rozhodnutiami vygumujú všetky kroky a podnikateľské subjekty, ktoré investovali do trhov, zrazu prídu o všetky peniaze, pretože došlo k politickému rozhodnutiu," povedal Mihók. Sankcie by sa preto podľa členov komory mali dotýkať len oblasti vojenských dodávok, a nie potravín. "V konečnom dôsledku to spomaľuje hospodársky rast a znižuje pracovné príležitosti," povedal Mihók.
     

Najbližšie opatrenia vlády, ako pripomenul minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), smerujú na podporu začínajúcich firiem (start-upov), ale aj do iných oblastí.
     

" Vláda plánuje podporovať obnovu rodinných domov. Pripravujeme vládny dlhodobý program na zatepľovanie rodinných domov,"  priblížil Kažimír. Takto by sa podľa neho zrovnoprávnili ich majitelia s majiteľmi bytov, ktorí doteraz čerpali finančné prostriedky z rôznych podporných programov. Zároveň by sa podľa Kažimíra sprehľadnil tok peňazí v stavebnom sektore, keďže prostriedky by sa poskytovali na báze investovania dotácie.
     

"Ide aj o množstvo úprav, ktoré sú pozitívne v oblasti daňových zákonov. Napríklad pripravujeme oslobodenie od dane z príjmov pri obchodovaní s akciami na kótovaných trhoch. Ide o zavedenie takzvaného jednoročného časového testu, po roku by príjem z predaja bol oslobodený od dane," povedal Kažimír a doplnil, že daňovo zvýhodnené bude aj dlhodobé sporenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies