Mihók: Prílišná regulácia negatívne vplýva na podnikateľské aktivity

NETKY.SK • 17 Október 2016, 17:55 • 2 min
Mihók: Prílišná regulácia negatívne vplýva na podnikateľské aktivity

BRATISLAVA - Súčasnosť, ale aj budúcnosť Európskej únie, pozitíva a negatíva v jej súčasnom smerovaní boli hlavnými témami konferencie "Európska únia - čo nás spája a čo nás rozdeľuje". Podujatie, ktoré sa konalo dnes v Bratislave, zorganizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). Ako uviedol jej predseda Peter Mihók, je nutné hovoriť otvorene o tom, čo je pozitívne v EÚ, teda to čo nás spája, ale rovnako otvorene treba hovoriť, čo nás posúva dozadu a čo nás vracia do toho predintegračného obdobia.

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že sa musíme vrátiť k podstate vzniku EÚ. Vznikla z dvoch dôvodov. Tým prvým bolo zabrániť ďalším vojnám na európskom kontinente, to znamená dať pocit bezpečnosti občanom. Toto je aktuálne aj dnes, v inom kontexte, v inom rámci, ale dnes sa občan Európskej únie necíti celkom bezpečný v dôsledku migračných vĺn, teroristických aktivít, ako aj napätia, ktoré vzniklo v rámci Európy," povedal Mihók.

 

Podľa neho by sa aj v rámci EÚ mal rozvíjať koncept celoeurópskej kontinentálnej spolupráce. "Myslíme si, keď sme dokázali túto spoluprácu pri "železnej opone", pri rozdelenej Európe na dve časti, o to viac by sme na to mali myslieť dnes. Má to veľmi praktické dosahy. Keď nebude fungovať zvyšok Európy, nemôže byť EÚ úspešná. Je to naše pole pôsobenia. Podstatná časť firiem pôsobí v rámci Európy. A naopak. Aj pre krajiny, ktoré sú mimo rámec EÚ, negatívne pôsobí na ich ekonomiku, sociálnu politiku, pokiaľ spolupráca s EÚ nefunguje," uviedol Mihók.

 

Tá druhá dimenzia je - zabezpečiť lepší život občanom EÚ. Prvé desaťročia EÚ boli poznačené jednoznačne rastom životnej úrovne a rastom kvality života. Posledné desaťročie ukazuje, že sa to zmenilo. Európa stratila dych, stratila náboj ďalšieho rozvoja.

 

EÚ nedrží krok s ostatnými vyspelými regiónmi sveta. Objektívne Európa svojím tempom, svojimi inováciami začína zaostávať či za USA, ale hlavne za tými novými silnými krajinami ako je Čína, India, juhovýchodná Ázia, ako celok, ale aj región Arabského polostrova.

 

"Zistili sme, že vlastne žijeme nad svoje pomery. Ťažko začíname znášať, že by sme si mali niečo ukrojiť. A tu vzniká otázka, ako opätovne naštartovať ekonomiku, ktorá stráca konkurencieschopnosť. Veľmi kriticky sa pozeráme na otázku regulácie. Miera regulácie je nepríjemne vysoká a ona vlastne obmedzuje pôsobnosť podnikateľských subjektov na trhu EÚ a vytláča ich mimo hranice. Dochádza k delokalizáciam výrob, dochádza k obchádzaniu pravidiel, ktoré platia na vnútornom trhu, čiže toto je oblasť, na ktorú sa budeme musieť koncentrovať, znížiť reguláciu, deregulovať európsku ekonomiku a vytvoriť motivačné prostredie pre to, aby sa firmy cítili dobre a investovali," zdôraznil Mihók.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies