Mihók: Pozícia slovenskej ekonomiky je dobrá, musí však byť schopná rýchlo reagovať na zmeny

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 14:13 • 2 min
Mihók: Pozícia slovenskej ekonomiky je dobrá, musí však byť schopná rýchlo reagovať na zmeny

BANSKÁ BYSTRICA - Pozícia Slovenska na začiatku roku 2017 z pohľadu makroekonomických ukazovateľov je dobrá, najmä v kontexte krajín EÚ, zhodnotil predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók stav slovenskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Zároveň však dodal: "Obdobie roku 2017, ktoré máme pred sebou, bude veľmi búrlivé hlavne z hľadiska vonkajších podmienok s mnohými neistotami a otáznikmi, čiže musíme byť schopní veľmi operatívne reagovať na zmenené podmienky.“  Šéf SOPK to uviedol v v Banskej Bystrici na valnom zhromaždení tamojšej regionálnej komory SOPK.

"Rastové ukazovatele, HDP, pokles nezamestnanosti, ale aj deficit rozpočtu verejnej správy predstavujú celkom dobrú štartovaciu pozíciu s reálnym predpokladom udržania si týchto proporcií aj v roku 2017,“ komentoval výhľady na rok 2017 Peter Mihók. Za pozitívne pokladá aj zníženie dane z príjmu právnických osôb z 22 na 21 percent, avšak pripomenul, že stále nedosahuje úroveň spred krízy, kedy bola 19-percentná daň.

Mihók však negatívne vníma zvýšenie odvodov z regulovaných odvetví o 100 percent z 0,36 na 0,72 percenta. "Treba povedať, že toto má negatívny dopad nielen na regulované odvetvia, ale následne v rámci cenovej politiky na celý podnikateľský sektor,“ povedal Mihók, pričom kritizoval aj nové odvody v oblasti poisťovníctva, ktoré sa vo finálnom dopade prenesú na klientov, či už sú to firmy, alebo občania.

„Veľmi negatívne hodnotíme zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre odvody do zdravotných poisťovní a taktiež zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu pre platenie sociálnych odvodov z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Taktiež negatívne hodnotíme zavedenie sedempercentnej dane z dividend a zvýšenie poplatkov pri evidencii motorových vozidiel. To všetko zvyšuje náklady firiem a znižuje konkurenčnú schopnosť, alebo obmedzuje zvyšovanie miezd,“ doplnil predseda SOPK. "Keby sme hodnotili športovým výsledkom ako skončil pomer zápasu podnikatelia a vláda za prvý rok jej vládnutia, tak sme dospeli k výsledku, že sme objektívne prehrali 2:1,“ konštatoval.

Podľa Mihóka na Slovensku veľmi často zabúdame na budúcnosť a preto narážame na mnohé rastové bariéry najmä v oblasti pracovnej sily. „Do transformácie ekonomiky sme išli s vybudovaným priemyslom a kvalifikovanou pracovnou silou. Dnes máme priemysel v rukách zahraničných firiem, kde nemáme žiadne nástroje na ovplyvnenie a pracovná sila nám odumrela, odišla do dôchodku a nové výhonky sú slabé. Toto začína byť hlavnou rastovou bariérou slovenskej ekonomiky spolu so zlou štruktúrou a kvalitou vzdelávania,“ povedal predseda SOPK.

V hodnotení medzinárodnej situácie podľa SOPK svet, Európa a najmä Európska únia vstupujú do roku 2017 s nie práve ružovými vyhliadkami, ktoré sú konzekvenciou celého predchádzajúceho vývoja. "Vysoké rastové ukazovatele sú definitívne minulosťou. Oveľa významnejšiu úlohu začína zohrávať udržateľnosť rastu a kvalita života. Treba povedať veľmi jednoznačne, že výrazná polarizácia koncentrácie bohatstva a chudoby vytvára nielen politické a sociálne napätie, ale je to aj vážna prekážka rozvoja ekonomiky a podnikania", podotkol Mihók

Ako veľkú výzvu súčasnosti vidí Mihók návrat od virtuálnej k reálnej ekonomike: „Virtuálna ekonomika výrazne ovládla globálny biznis, pričom nedochádza k reálnej výrobe, reálnemu presunu tovarov, žiadnym službám, ale má obrovskú ziskovosť, čo degraduje samotnú reálnu ekonomiku,“ uzavrel.

Vyjadrenia predsedu SOPK si vo štvrtok 9. marca vypočuli účastníci valného zhromaždenia Banskobystrickej regionálnej komory, ktorá si zároveň pripomenula 25. výročie založenia a obnovenia činnosti komory v Banskej Bystrici.

Slovenská obchodná a priemyselná komora vznikla v roku 1992, ešte pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky, ako verejnoprávna inštitúcia. Od roku 1996 je členstvo v SOPK dobrovoľné, ale napriek tomu zostala komora najuznávanejšou podnikateľskou inštitúciou v Slovenskej republike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona