Mihók: Najväčším problémom podnikateľského prostredia je výkon súdnej moci

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 12:53 • 2 min
Mihók: Najväčším problémom podnikateľského prostredia je výkon súdnej moci

TRENČÍN – Najväčším problémom slovenského podnikateľského prostredia je výkon súdnej moci.

slovakia

left justify in out

„Súdna moc, ktorá by mala byť zrkadlom zákonnosti, je zrkadlom nečinnosti. Senáty rozhodujú benevolentne, v identických kauzách rozhodujú rozdielne, pretože každý má svoj právny názor, a nie sú stanovené normy. Nie sú stanovené normy na výklad zákonov, na časový priebeh jednotlivých prípadov,“ povedal na pondelkovom (7. 3.) zhromaždení delegátov Trenčianskej regionálnej komory (TRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory predseda SOPK Peter Mihók.

 

Z pohľadu podnikateľov je podľa neho dôležitá byrokracia, ktorá je na Slovensku málo kvalifikovaná na úrovni štátnej, regionálnej aj miestnych samospráv. „No a obľúbenou témou podnikateľov sú dane a odvody. Stále si myslíme, že ak by boli nižšie dane a odvody, boli by sme výkonnejší a podnikatelia by zamestnávali viac ľudí,“ zdôraznil predseda SOPK.

 

Za najvýraznejší úspech SOPK v minulom roku považuje Mihók výročné zasadnutie Medzinárodnej obchodnej komory na Slovensku. V 97-ročnej histórii Medzinárodnej obchodnej komory so sídlom v Paríži išlo podľa neho o prvé zasadnutie na území štátu bývalého východného bloku, čo svedčí o medzinárodnom ocenení SOPK.

 

„V Bratislave zasadalo predstavenstvo, generálna rada, Svetová rada pre osvedčenie tovarov a ďalšie vrcholové orgány, ktoré majú celosvetovú pôsobnosť. Výsledný efekt podobných zasadnutí pre podnikateľov sa zvyčajne neprejaví hneď, ale po nejakom čase,“ doplnil Mihók. Konkrétnym príkladom je podľa neho zriadenie priamej leteckej linky medzi Slovenskom a Dubajom, či záujem francúzskych podnikateľov investovať na Slovensku do cestovného ruchu.

 

V súvislosti s výsledkami parlamentných volieb poukázal Mihók na dôležitosť stabilnej vlády kompatibilnej s podnikateľským prostredím na Slovensku. „Potrebujeme mať vládu, ktorá vydrží štyri roky a ktorá bude mať jasnú predstavu, čo chce za tie štyri roky urobiť. Každé narušenie tohto procesu nepriaznivo ovplyvňuje podnikateľské prostredie, ale aj prácu komory. Keď nebudeme mať vládu, zastaví sa legislatíva. My potrebujeme vládu národnej zodpovednosti,“ uzavrel šéf komory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies