Mihál: Zmeny v Zákonníku práce majú zjednodušiť podnikanie

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 10:26 • 2 min
Mihál: Zmeny v Zákonníku práce majú zjednodušiť podnikanie

BRATISLAVA - Zmeny, ktoré navrhuje opozícia v Zákonníku práce, majú zjednodušiť podnikanie, tvorbu nových pracovných miest a zvýhodniť zamestnancov. Na úvod tretieho rokovacieho dňa 4. schôdze Národnej rady (NR) SR to skonštatoval jeden z predkladateľov Jozef Mihál (SaS).

slovakia

left justify in out

Opozičný poslanec počas svojho vystúpenia v pléne kritizoval najmä vyjadrenia poslanca vládnej strany Smer-SD Ľuboša Blahu, podľa ktorého navrhované zmeny oslabia zamestnancov, ako aj sociálne dohody. Mihál tieto tvrdenia zásadne odmietol.

 

Ako jeden z príkladov, kde sa Blaha mýli, je podľa Mihála úprava príplatkov za prácu v nedeľu a počas sviatkov. Ako uviedol, podľa Blahu opozícia navrhuje znižovanie príplatku za prácu v nedeľu. "Pán Blaha sa v tejto vete strápnil, lebo dnes žiadny príplatok za nedeľu neexistuje. My, práve naopak, navrhujeme zavedenie príplatku za prácu v nedeľu na 25 % priemernej mzdy. Chceme znížiť príplatok za prácu vo sviatok z 50 % na 25 %, ale na druhej strane neexistujúci príplatok chceme zaviesť," uviedol Mihál. Zároveň vyčíslil, že počas roka je 15 sviatkov a 52 nedieľ v roku. "Matematici nech si skúsia spočítať, čo je viac. Toto nastavenie viac ako dvojnásobne zvýhodní zamestnanca," tvrdí Mihál.

 

Opozícia navrhuje zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za rozdiel zaplatenej mzdy dočasnému zamestnancovi jeho zamestnávateľom alebo agentúrou dočasného zamestnávania, ktorá nebola vyplatená v takom rozsahu, ako by bola bývala vyplatená porovnateľnému zamestnancovi užívateľského zamestnávateľa za rovnakú prácu. Chcú tiež rušiť minimálne mzdové nároky, ktorých je na Slovensku v súčasnosti šesť. Ďalej opoziční zákonodarcovia navrhujú znížiť maximálnu náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na 6.

 

Na Mihála reagoval poslanec vládnej strany Smer-SD Ján Kvorka, podľa ktorého je súčasný Zákonník práce vyvážený a štandardný. "Ak zamestnávateľ potrebuje zamestnanca na viac rokov, mal by ho zobrať do pracovného pomeru. To je to spravodlivé a správne. Zákonník práce je štandardný a vyvážený," reagoval na navrhované zmeny, ktoré by sa mali dotknúť agentúr dočasného zamestnávania.

 

Popoludní príde na rad Hodina otázok. Poslanca Kvorku, ako aj ďalších jeho straníckych kolegov zaujíma, aké budú priority Slovenska počas predsedníctva v Rade Európskej únie. Richarda Vašečku z hnutia OĽaNO-NOVA zase zaujíma, prečo koalícia nepredložila na aktuálnu schôdzu parlamentu ani jeden vládny návrh zákona, hoci niekoľko ministrov pokračuje vo vedení svojich rezortov z minulého volebného obdobia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies