Mihál žiada namiesto represie pružný Zákonník práce

NETKY.SK • 15 Október 2014, 11:22 • 2 min
Mihál žiada namiesto represie pružný Zákonník práce

BRATISLAVA - Namiesto represívnych opatrení voči agentúram dočasného zamestnávania je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) potrebné uvoľniť nepružné pravidlá pri zamestnávaní kmeňových zamestnancov.

slovakia

left justify in out

"Vaše videnie sveta sú pokuty, zákazy a obmedzenia,“ odkázal poslancom Smeru-SD. Zamestnávanie ľudí v riadnom pracovnom pomere alebo na dohodu je totiž podľa Mihála neuveriteľne nepružné. "Nové pracovné miesta sa dnes tvoria v agentúrach,“ upozornil. Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) upozornila na to, že ani po vládnej novele pracovného kódexu nebudú mať agentúrni zamestnanci oveľa väčšie istoty ako doteraz. Tvrdí, že aj navrhované obmedzenia sa budú dať obísť. "Novela Zákonníka práce pôsobí tak, že Smeru ide o zamestnancov, ale nevidím potenciál, aby istoty boli zaručené,“ povedala.

 

Vláda chce cez novelu Zákonníka práce sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie. Jednou zo zmien má byť od začiatku budúceho roka zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka. Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Ak sa zistí, že agentúrny zamestnanec nie je rovnako odmeňovaný, tak zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi. 

 

Rezort práce a sociálnych vecí tiež navrhuje zakázať ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia, ako aj stanoviť maximálnu dĺžku dočasného pridelenia u toho istého užívateľského zamestnávateľa. Dočasné pridelenie u toho istého zamestnávateľa má trvať najviac dva roky s tým, že ho počas dvoch rokov možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac päťkrát. Ak by toto obdobie malo trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť agentúrneho pracovníka prijať ako interného zamestnanca. Ak sa dočasné pridelenie zamestnanca dohodlo pred 1. januárom 2015, musí sa ukončiť najneskôr 31. decembra 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies